Lampióny, aké vypúšťajú v Žiline, zabili požiarom v nemeckej zoo viac ako 30 zvierat


Foto: Lampióny, aké vypúšťajú v Žiline, zabili požiarom v nemeckej zoo viac ako 30 zvierat Foto: ZOO Krefeld - facebook.com

Na prelome rokov došlo v nemeckom meste Krefeld, ktoré je súčasťou spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, k požiaru zoologickej záhrady. Príčinou nešťastia, ktoré usmrtilo viac ako 30 zvierat, boli vypustené lampióny. Rovnaké pritom v Žiline už niekoľko rokov vypúšťajú tisíce ľudí napriek zákazu vo všeobecnom záväznom nariadení.

Lampióny poslali do vzduchu tri miestne ženy, ktoré si neuvedomili, že v Nemecku je ich vypúšťanie úplne zakázané. Hasičom sa podarilo zachrániť dva šimpanzy a niekoľko goríl, v požiari však našli svoju smrť desiatky vzácnych druhov primátov. Zoologická záhrada stratila aj piatich orangutánov, opice zomreli z vdychovania výparov požiaru.

Medzi uhynutými zvieratami boli aj 45 ročná gorila Massa a jeho partnerka, jedny z najstarších svojho druhu v Európe. Ženy vo veku od 30 do 60 rokov, ktoré požiar spôsobili, svoj čin oľutovali. Polícia na mieste zaistila aj lampióny s napísanými želaniami, ktoré budú predmetom vyšetrovania a dokazovania. 

Niektoré z uhynutých zvierat. Zdroj: Zoo Krefeld

V Žiline sa podobné lampióny, ktoré ohrozujú budovy či dopravu, pravidelne vznesú do vzduchu začiatkom novembra. Napriek tomu, že mesto a médiá každoročne upozorňujú na zákaz takéhoto konania, tisíce ľudí ho ignorujú a pre vlastné chvíľkové potešenie ohrozujú majetky a životy ostatných.


V Žiline už lampióny spôsobili výpadok v hromadnej doprave, k väčšiemu incidentu, našťastie, zatiaľ nedošlo. Každoročným problémom je aj neporiadok po akcii, niektoré papierové “ozdoby” zostávajú na stromoch po Žiline celé týždne až mesiace. 

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu