Ochranári z Malej Fatry vyzývajú návštevníkov, aby nepoužívali zábavnú pyrotechniku v chránenej zóne


Foto: Ochranári z Malej Fatry vyzývajú návštevníkov, aby nepoužívali zábavnú pyrotechniku v chránenej zóne Foto: ilustračné - pixabay.org

Správa Národného parku Malá Fatra vyzýva všetkých návštevníkov aj podnikateľov, ktorí realizujú na území národného parku svoje podnikanie, aby počas novoročných osláv nepoužívali zábavnú pyrotechniku a nevytvárali svetelné a hlukové efekty.

Ochranári pripomínajú, že na území národných parkov je takáto činnosť zakázaná celoročne. Týka sa to nielen NP Malá Fatra, ale všetkých národných parkov na Slovensku.

„Na území národného parku je daná činnosť v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny zakázaná, na území ochranného pásma sa vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody - s výnimkou vyhradených miest podľa návštevného poriadku, konkrétne sa jedná o zastavané územia obcí v ochrannom pásme,“ upozorňuje Správa NP Malá Fatra na svojom webe.


Odpaľovaním pyrotechniky ohrozujete zvieratá

Územím Malej Fatry sa, žiaľ, akustické efekty šíria ďaleko. Nadmerným hlukom zaťažujú porušovatelia zákona živočíchy neúmerným stresom, napríklad v prípade medveďa hnedého môže nastať prerušenie zimného spánku a v prípade samíc aj následne opustenie mláďat. 

Pri dravých vtákoch a sovách môže stres eskalovať do zrážky s prekážkami a následnému poraneniu. Obecne stres u divo žijúcich zvierat a vtákov vyvoláva nadmernú fyzickú aktivitu. Kvôli nej dochádza u zvierat k zvýšenému spaľovaniu tukových zásob a následná zima v sťažených podmienkach môže pre ne znamenať úhyn v dôsledku vyčerpania. 

„Horské prostredie Národného parku Malá Fatra so svojimi strmými údoliami a skalnými stenami poskytuje výborné podmienky na šírenie akustických nárazových vĺn. Výbuchy a záblesky spôsobené zábavnou pyrotechnikou sú tak schopné prenikať na veľké vzdialenosti, pričom intenzita hluku so vzrastajúcou vzdialenosťou od jeho zdroja klesá len veľmi pomaly. Správa Národného parku Malá Fatra preto verí, že si všetci spoločne vychutnáme pokojné, zábavnou pyrotechnikou nerušené sviatky a dodržiavaním ustanovení zákona tak spoločne prispejeme k ochrane fauny národného parku,“ uzavreli ochranári.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu