Mesto predstavilo dva varianty dohody s podnikateľom Trabelssiem, rozhodnutie bude na poslancoch


Foto: Mesto predstavilo dva varianty dohody s podnikateľom Trabelssiem, rozhodnutie bude na poslancoch Foto: Športový areál na Karpatskej ulici je súčasťou návrhov, mesto chce získať parkovaciu politiku

Na dnešnom tlačovom brífingu predstavil primátor Žiliny Peter Fiabáne dva varianty dohody s miestnym podnikateľom Georgeom Trabelssiem, ktorých cieľom je čiastočne vysporiadať komplikované vzťahy medzi mestom a jeho súkromnými spoločnosťami. Návrhy zmlúv na výmenu sú výsledkom približne desaťmesačného obdobia rokovaní, poslancom ich primátor predloží na mimoriadnom zasadnutí.

To by sa malo konať ešte do Vianoc. V oboch variantoch mesto počíta s tým, že získa do rúk parkovaciu politiku a vzdá sa svojho podielu v Žilinskej parkovacej spoločnosti (ŽPS), vďaka čomu by systém parkovania v Žiline určovala radnica a výber by bol stopercentným príjmom mestského rozpočtu.

Súčasťou dohody je totiž zrušenie zmluvy so ŽPS, na základe ktorej je dnes realizovaný výber poplatkov za parkovanie. Takisto v oboch variantoch figuruje rozostavaný športový areál na Karpatskej ulici, ktorý plánuje radnica získať do svojho majetku a následne dobudovať.

Ak sa podarí vysporiadať vzťahy, dokončiť výstavbu areálu na Vlčincoch by mohli pomôcť externé zdroje na rozvoj športovej infraštruktúry, ktoré by mali byť na štátnej úrovni alokované počas najbližších rokov. 

„Predkladané materiály na vzájomné vysporiadanie vzťahov, ktoré idú  na rokovanie mestského zastupiteľstva, sú výsledkom niekoľko mesiacov trvajúcich vzájomných rokovaní medzi mestom Žilina a skupinou SIRS. Sú kompromisom, na ktorý je skupina SIRS ochotná pristúpiť, za účelom definitívneho usporiadania viacerých komplikovaných vzťahov s mestom Žilina. Našim záujmom je definitívne vyriešiť dlhodobé problémové vzťahy na oboch stranách sporu,“ spresnila stanovisko skupiny SIRS, a.s. hovorkyňa Ivana Strelcová.

Mesto je pripravené vzdať sa podielu v parkovacej spoločnosti, Korytnačka figuruje v drahšom variante

V oboch variantoch mesto odovzdá pozemok na Košickej ulici v celkovej výmere viac ako 16-tisíc metrov štvorcových, ktorý je podľa slov primátora zaťažený množstvom vlastníckych bremien.

Varianty sa líšia v plnení zo strany spoločností podnikateľa, v prvom je ochotný previesť na mesto Kaštieľ v Bytčici výmenou za vyššie uvedený podiel v parkovacej spoločnosti a pozemok na Košickej ulici. Podnikateľ Trabelssie tu vlastní priľahlý pozemok, čím by sa mu podarilo sceliť parcely v areáli. 

Druhý variant počíta s prinavrátením športovej haly na Bôriku s Domom techniky a priľahlými pozemkami namiesto Kaštieľa v Bytčici, avšak tu by mesto muselo okrem odovzdania pozemku a podielu v parkovacej spoločnosti doplatiť sumu viac ako 6 miliónov eur. Ďalšie milióny by stála následná rekonštrukcia “Korytnačky”. 

Variant č.1 

Mesto získa: 
parkovaciu politiku
rozostavaný areál Karpatská ulica
Kaštieľ Bytčica 


Mesto odovzdá: 
obchodný podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti, s.r.o. (59 percent)
pozemok Košická ulica 

Variant č.2 

Mesto získa: 
parkovaciu politiku
rozostavaný areál Karpatská ulica
areál Domu techniky a športovú halu na Bôriku (Korytnačka) 

Mesto odovzdá: 
obchodný podiel v Žilinskej parkovacej spoločnosti, s.r.o. (59 percent)
pozemok Košická ulica
peňažné plnenie 6 280 583 eur 

Primátor doplnil, že s ohľadom na ekonomickú kondíciu mesta preferuje prvý variant, v ktorom by mesto nemuselo doplácať ďalšie peniaze z rozpočtu. Ak by schválilo zastupiteľstvo druhý variant aj s peňažným plnením zo strany mesta, potom by tieto zdroje mesto muselo pravdepodobne požičať. 

Bližšie podrobnosti a detaily budú známe po zverejnení oboch navrhovaných variantov v plnom znení, zmluvy by mali obsahovať aj ďalšie vyrovnania rôznych vzťahov, napríklad nedoplatenú daň za objekt Korytnačky.

Nižšie nájdete záznam celého tlačového brífingu aj celé znenie oboch návrhov tak, ako ich zverejnilo mesto. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu