Nový dotačný systém Žilinského samosprávneho kraja: 4 dotačné programy a rozpočet 1,3 milióna eur


Foto: Nový dotačný systém Žilinského samosprávneho kraja: 4 dotačné programy a rozpočet 1,3 milióna eur Foto: ilustračné

Poslanci Žilinského samosprávneho kraja na včerajšom zasadnutí schválili aj nový dotačný systém, v ktorom pôjde na rozvoj regiónov a podporu aktivít v nich až 1,3 milióna eur. Podpora narastie v porovnaní s predošlým obdobím o 530-tisíc eur.

Poskytovanie dotácií z vlastných príjmov ŽSK bude po novom umožnené prostredníctvom 4 dotačných programov, pribudne program tematické dotácie a dôjde k premenovaniu participatívnych dotácií. V nich rozhodujú o pridelení peňazí hlasovaním obyvatelia, pričom tento rok bol prvým, kedy sa takto zapojila do rozhodovania aj verejnosť

Dotačné programy Žilinského samosprávneho kraja od roku 2020 

Dotácie predsedu ŽSK
Regionálne dotácie
Tematické dotácie
Participatívne dotácie 

V rámci dotačného programu dotácie predsedu ŽSK dôjde k zavedeniu výzvy, ktorú vyhlási predsedníčka, regionálne dotácie čaká zjednodušenie rozhodovacieho procesu - tu budú rozhodovať poslanci.

Na nový program tematické dotácie pôjde až polovica alokovaných peňazí

V treťom, novom programe tematické dotácie sa bude podpora sústrediť na konkrétne témy - napríklad zdravotníctvo, rozvoj vidieka či životné prostredie. 

Vybrať kvalitné projekty má pomôcť zapojenie odbornej komisie do posudzovania žiadostí, minimálna hranica pre dotáciu bude predstavovať sumu 1 500 eur:  


„Daný dotačný program je novým prvkom v spôsoboch poskytovania dotácií. Jeho cieľom je snaha o podporu čo najkvalitnejších projektov s väčším dopadom pre rozvoj územia a zároveň lepšia možnosť cielenia finančnej podpory na oblasť, ktorá je pre ŽSK prioritná. Do procesu sa zapája aj odborná komisia, ktorá hodnotí prijaté žiadosti z hľadiska hodnotiacich kritérií, ktoré musí výzva v tomto dotačnom programe povinne obsahovať.“ 

Jednotlivé dotačné programy majú rozdielnych hodnotiteľov - županka, poslanci, obyvatelia a odborné komisie 

Samospráva už tento rok podporila vznik šiestich nových ambulancií lekárov v regiónoch, zameriavať sa chce práve aj na takéto strategické oblasti:

„Platí, že aj naďalej budeme podporovať voľnočasové aktivity a podujatia, veľkú časť dotácií však chceme smerovať na podporu vybraných strategických oblastí, ktoré budú mať dlhodobejší účinok na území kraja. Zameriame sa na životné prostredie, zdravotníctvo, vzdelávanie, či regionálny rozvoj,“ doplnila županka Erika Jurinová.

Najviac prostriedkov je alokovaných pre tematické dotácie - až 50% z objemu. Projekty v tejto časti budú posudzovať práve odborné komisie na základe hodnotiacich kritérií.

Nasledujú regionálne dotácie (25%), ktoré budú výhradne v kompetencii regionálnych komisií zložených z poslancov, participatívne dotácie (15%), kde svojim online hlasovaním rozhodne verejnosť a dotácie predsedníčky ŽSK (10%). Prvé výzvy pre jednotlivé typy dotácií budú vyhlásené začiatkom roka 2020.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu