Internetom sa šíri falošná správa, že na Orave sa snažia unášať deti v bielej dodávke


Foto: Internetom sa šíri falošná správa, že na Orave sa snažia unášať deti v bielej dodávke Foto: ilustračné

Prostredníctvom sociálnej siete Facebook sa začala v uplynulých dňoch šíriť správa z obce Rabčice (okres Námestovo), ktorá upozorňuje na bielu dodávku. Vodič má podľa zverejnených informácií lákať do dodávky deti na cukríky. Správa bola uverejnená na stránke s názvom “Rabčice”, ktorá vzbudzuje dojem oficiálneho komunikačného kanála obce. Aj práve preto jej prikladali mnohí ľudia veľkú dôležitosť a šírili ju ďalej.

„Obrátili sa na nás viacerí občania, medzi ktorými boli aj mamičky detí, ktoré zachvátila panika v súvislosti so šíreným statusom z facebookovej stránky “Rabčice”. Podľa statusu malo dôjsť v blízkej obce Babín k pokusu o únos detí, teda ku klasickému scenáru, keď mal vodič dodávky lákať deti do vnútra na sladkosti. Status bol zdieľaný takmer 400 krát, takže sa dostal k niekoľkým tisícom ľudí,“ informuje polícia na svojej stránke.

Príspevok, ktorý sa už v súčasnosti na stránke nenachádza.



Po preverení Krajským riaditeľstvom Policajného zboru v Žiline bolo zistené, že polícia po operatívnej línii nezaznamenala takúto udalosť a hrozbu a nikto nič podobné na políciu ani nahlásil.

„Napriek týmto skutočnostiam sa policajti touto správou budú zaoberať, ale všetko nasvedčuje tomu, že ide o štandardný hoax,“ uvádza ďalej polícia.

V prípade, ak by sa ktokoľvek stal svedkom takéhoto pokusu o únos, musí bezodkladne kontaktovať políciu na čísle 158. Pokiaľ tak neurobí, je vysoko pravdepodobné, že ide o vymyslenú situáciu a pokus o získanie pozornosti na sociálnej sieti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Polícia