Mladí cyklisti z CyS – Akadémie Petra Sagana v Žiline majú za sebou opäť úspešnú sezónu


Foto: Mladí cyklisti z CyS – Akadémie Petra Sagana v Žiline majú za sebou opäť úspešnú sezónu Foto: CyS - Akadémia Petra Sagana

S príchodom jesene nastal čas bilancovať tohtoročnú sezónu aj v CyS – Akadémii Petra Sagana. Samozrejme nie všetko v sezóne vyšlo podľa predstáv, ale mladí žilinskí cyklisti opäť nesklamali a naplnili väčšinu očakávaní. 

V kategóriach kadetky a kadeti sa v akadémii už od začiatku sezóny zamerali na prípravu na Európsky mládežnícky olympijský festival (EYOF 2019), ktorý sa konal koncom júla v Baku. Medzi päť nominovaných pretekárov a pretekárok zo Slovenska sa dostala až štvorica z CyS – Akadémie Petra Sagana.

Medzi dievčatami nás reprezentovali Terézia Kurnická a Miriama Čišecká a medzi chlapcami Jakub Slivka a Martin Svrček. Práve posledný menovaný urobil Slovensku veľkú radosť, pretože získal na náročnom okruhu v cestných pretekoch bronzovú medailu. 

Martin Svrček. Zdroj: CyS Akadémia

V CyS – Akadémii Petra Sagana sa zameriavajú aj na to aby mladí pretekári prichádzali do stretu s konkurenciou v zahraničí a tak pravidelne cestovali na podujatia Českého pohára, kde sa tiež nestratili a niekoľko pretekov vo rôznych vekových kategóriách sa im podarilo vyhrať.

Žilinská mládež dostala pozvánku aj na medzinárodné etapové preteky v Belgicku, ktoré sa konali počas Tour de France. Ani tu neboli naši pretekári len do počtu. V prvých etapách získali niekoľko cenných dresov a naši mladší žiaci dokázali napokon celkovo zvíťaziť v tímovej súťaži. 

Mladší žiaci vyhrali súťaž družstiev na medzinárodných etapových pretekoch v Belgicku. Zdroj: CyS Akadémia

V CyS – Akadémii Petra Sagana sa venujú samozrejme aj horskej cyklistike, kde v mládežníckých kategóriach získali štyri tituly majstrov Slovenska. Víťazstvo v mladších žiakoch vybojoval Tadeáš Cesnek, v kategórii junioriek získala titul Radka Paulechová a dokonca dvojnásobnou majsterkou je žiačka Terézia Ciriaková, ktorá vyhrala šprinty aj tradičné XCO.

Vďaka svojim úspechom sa Terézia prebojovala aj do nominácie na mládežnícke majstrovstvá Európy v horskej cyklistike, ktoré sa konali v Taliansku a napokon aj tu vybojovala striebro v šprinte. Juniorka Radka Paulechová obsadila na Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike v Kanade pekné 21. miesto.

Majstrovstvá Slovenska v cestnej cyklistike mládeže boli pre CyS – Akadémiu Petra Sagana doslova žatvou titulov a medailí. Ciriaková s Kurnickou získali tituly aj v časovke aj v cestných pretekoch k čomu pridali ďalšie víťazstva v cestných pretekoch aj Martin Svrček a Tadeáš Cesnek. Na konci augusta prekvapujúco medzi mladšími žiakmi získal titul v časovke do vrchu aj Dávid Hulala.


Mladí žilinskí cyklisti sú súčasťou reprezentácie

Juniori a juniorky z CyS – Akadémie Petra Sagana sa počas sezóny sústredili najmä na podujatia UCI Nations Cup a rôzne iné medzinárodné preteky, kde štartovali najmä pod hlavičkou slovenskej reprezentácie a svoje stabilné miesto tu medzi juniormi obhájil najmä Marek Gajdula. Medzi dievčatami akadémiu najčastejšie reprezentovala Radka Paulechová, ktorá kombinovala horskú cyklistiku s cestnou.

Možno lepšie výsledky sa očakávali na spoločnom slovenskom a českom šampionáte v cestnej cyklistike, ktorý sa konal koncom júna v Trnave. Tu pretekári akadémie vybojovali len dva bronzy, ktoré získali Radka Paulechová v časovke a Dávid Sikora v cestných pretekoch juniorov. Radka pridala ešte jeden bronz z cestných pretekov junioriek, ktoré boli preložené o týždeň neskôr a konali sa v Česku vo Vidnave.

Na konci septembra sa Marek Gajdula aj Radka Paulechová predstavili aj na Majstrovstvách sveta v anglickom Yorkshire, kde sa však nedarilo Marekovi, ktorý po páde preteky nedokončil, ale opäť pekné umiestnenie vybojovala Radka, keď obsadila 28. miesto.

Celkovo získali 26 zlatých medailí

V CyS – Akadémii Petra Sagana sa aj napriek chýbajúcej cyklistickej dráhe v blízkom okolí venujú aj dráhovej cyklistike, kde opäť nadviazali na popredné priečky z minulosti. V kategórii kadetov a kadetiek najviac majstrovských titulov na dráhe získali Jakub Slivka a Juliana Benčová. Samozrejme takých tých čiastkových úspechov bolo opäť viac, ale vzhľadom na rozsah článku nie je možné vymenovať všetko.

Keby sme chceli všetko zhrnúť v číslach tak dohromady počas sezóny 2019 získali pretekári CyS – Akadémie Petra Sagana na majstrovských podujatiach v cestnej, horskej a dráhovej cyklistike vo všetkých kategóriách 52 medailí, z toho 26 zlatých, 8 strieborných a 18 bronzových.

V hodnotení klubov mládeže celkovo vyhrali Slovenský pohár 2019 v cestnej aj v horskej cyklistike. CyS – Akadémia Petra Sagana touto cestou ďakuje všetkým sponzorom, partnerom, spolupracovníkom a priateľom cyklistiky bez ktorých by ani táto sezóna nemohla byť takou úspešnou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: CyS - Akadémia Petra Sagana