Žilinský samosprávny kraj ukončil rekonštrukciu cesty v úseku Varín - Zázrivá za pol milióna eur


Foto: Žilinský samosprávny kraj ukončil rekonštrukciu cesty v úseku Varín - Zázrivá za pol milióna eur Foto: Žilinský samosprávny kraj

Oprava cesty v úseku medzi Varínom a Zázrivou v celkovej sume viac ako 540-tisíc eur bola ukončená. Žilinský samosprávny kraj ju realizoval z fondov Európskej únie v rámci II. etapy projektu Zlepšenie dostupnosti k sieti TEN-T v regióne Horné Považie. Práce nadväzovali na I. etapu, predmetom ktorej bolo odvodnenie viac ako dvoch kilometrov cesty a osvetlenie priechodov pre chodcov v Terchovej.

Počas dvoch mesiacov sa zmodernizovalo celkom päť úsekov cesty II. triedy II/583, ktorá je významným dopravným prepojením Horného Považia, Oravy a Kysúc na krajské mesto Žilina. Tiež je využívaná ako obchádzková trasa počas uzávierok na ceste pod Strečnom.

Stavebné práce sú ukončené, finalizuje sa dopravné značenie

„Dokopy sa opravili tri kilometre cesty, pričom práce sa realizovali vo Varíne, Krasňanoch, v Belej, v Terchovej a v Zázrivej. Odstránili sa úzke a nebezpečné miesta na ceste, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť a plynulosť dopravy,“ povedala županka Erika Jurinová.


Modernizácia dôležitej dopravnej tepny týmto nekončí. Žilinská župa má schválenú žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) na nadväzujúcu III. etapu rekonštrukcie. Tá okrem štvorkilometrového úseku medzi Krasňanmi a Párnicou rieši aj opravu dvoch mostov, niekoľkých priechodov pre chodcov, súčasťou je rekonštrukcia priepustov, nespevnených krajníc, či sanácia zosuvov vozovky. Pripravuje sa súťaž na zhotoviteľa, po jej ukončení sa začne s prácami. 

„Ak všetko pôjde podľa plánu, začať by sme mohli pred letom. Pôjde o veľkú rekonštrukciu v sume približne 2,6 milióna eur. Okrem toho máme k dnešnému dňu podanú žiadosť o NFP aj na IV. etapu. V prípade, ak uspejeme, opraví a zmodernizuje sa ďalších viac ako šesť kilometrov cesty a šesť mostov,“ dodala županka.

Žilinská župa pripravuje aj úpravu troch frekventovaných križovatiek: Varín - Gbeľany, Varín - Koňhora a Dolná Tižina. Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť chodcov a bezpečný a plynulý prejazd vozidiel.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj