Mesto Žilina plánuje rozšíriť bikesharing, pribudnúť by mohlo ďalších 26 staníc a 200 bicyklov


Foto: Mesto Žilina plánuje rozšíriť bikesharing, pribudnúť by mohlo ďalších 26 staníc a 200 bicyklov

Úspešnosť projektu zdieľaných bicyklov BikeKIA v Žiline, ktorý bol vybudovaný v roku 2017 a dnes je spravovaný spoločnosťou Arriva Slovakia, je základom pre možnosť jeho rozšírenia v budúcnosti. Zámer pridania ďalších staníc a bicyklov budú na najbližšom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Žiline riešiť poslanci. 

Návrh na uznesenie plánuje predložiť primátor Žiliny Peter Fiabáne, k dnešným 20 staniciam a 120 bicyklom by mohlo pribudnúť ďalších 26 staníc a 200 bicyklov. V druhej etape by miesta pre požičanie mali pribúdať najmä na sídliskách: 

„Doterajšie skúsenosti hovoria o vysokej miere využívania verejných bicyklov, čo má priamy dopad na zvyšovanie úrovne mobility v meste. Vzhľadom na obrovský záujem o túto službu a na základe mnohých požiadaviek zo strany užívateľov ako aj jednotlivých spoločností máme záujem o prípravu projektu, ktorým sa bikesharingový systém rozšíri aj do ostatných častí mesta, kde momentálne stanice absentujú,“ spresňuje dôvodová správa.


Prehľad vypožičaní a vrátení bicyklov BikeKIA v Žiline. Zdroj: zilina.sk

V prípade realizácie projektu vzniknú stanice aj v okolí železničnej stanice či univerzity. Vybudovanie ďalších miest a pridanie bicyklov bikesharingu vyvolá dodatočné náklady, materiál zatiaľ nespresňuje ich výšku. Mesto predbežne počíta aj s využitím štrukturálnych fondov:

„Stanice a bicykle máme záujem financovať prioritne z Integrovaného regionálneho operačného programu a ďalšie súvisiace náklady z iných zdrojov, ktoré budú v dané obdobie k dispozícii, či už vo forme grantu Nadácie Kia Motors Slovakia alebo iných sponzorov. V súčasnosti prebieha projektová príprava na jednotlivé stanice v meste a následne po vypracovaní bude podaná žiadosť o nenávratný finančný príspevok na IROP,“ dopĺňa dôvodová správa.

V prípade schválenia zámeru by sa mohli nové stanice budovať v priebehu budúceho roka, ich spustenie do prevádzky je naplánované na jeho koniec. Návrhom sa budú poslanci zaoberať na zasadnutí začiatkom decembra.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu