Žilina je na príchod zimy pripravená, na údržbu chodníkov a ciest bolo vyčlenených 720-tisíc eur


Foto: Žilina je na príchod zimy pripravená, na údržbu chodníkov a ciest bolo vyčlenených 720-tisíc eur Foto: ilustračné

Žilinská radnica dnes 25. októbra informovala, že je na prichádzajúcu zimu pripravená. Zimná údržba bude v zmysle operačného plánu zimnej údržby pokrytá obdobím od 1. novembra 2019 do 31. marca 2020. Konkrétny dátum začiatku sa však určí s prihliadnutím na poveternostné podmienky.

Počas zimnej sezóny bude v pohotovosti nasadených 6 veľkých a 5 malých sypačov s radlicami, 4 traktory, 2 UNC nakladače a v prípade potreby aj ďalšie mechanizmy. Realizáciu zimnej údržby v meste a mestských častiach bude opäť zabezpečovať spoločnosť Žilinské komunikácie, a.s.

V meste Žilina je celkovo 255 kilometrov ciest, ktoré je počas zimných mesiacov potrebné udržiavať. Najnovšie má však od roku 2018 žilinská samospráva povinnosť zaistiť aj údržbu chodníkov, tých je na území mesta 220 kilometrov. 


„Od minulého roka sa samosprávy starajú nielen o cesty, ale aj chodníky, čo bolo s príchodom minuloročnej zimy náročnejšie. Tento rok sme však pripravení. Posilnili sme počet pracovníkov vykonávajúcich zimnú údržbu a vzhľadom na územie a rozsah prác sme spravili jej celkovú optimalizáciu,“ dodal primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Predpokladaná suma vyčlenená na tohoročnú zimnú údržbu je približne 720 000 eur. V prípade nepredvídateľných okolností, ktoré môžu súvisieť najmä s poveternostnými podmienkami a z toho súvisiacou dĺžkou zimnej údržby, sa môžu náklady navyšovať.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu