V prípade dostavby úseku D1 pri Žiline predpokladajú vyhlásenie súťaže v najbližších týždňoch


Foto: V prípade dostavby úseku D1 pri Žiline predpokladajú vyhlásenie súťaže v najbližších týždňoch

Na rozostavanom úseku diaľnice D1 pri Žiline sa už niekoľko mesiacov nepracuje. Národná diaľničná spoločnosť v marci ukončila zmluvu so zhotoviteľom, pretože deklaroval, že nie je schopný stavbu dokončiť bez dodatočnej platby nad rámec platnej zmluvy o dielo.

„Zhotoviteľ úseku predložil návrh na ukončenie kontraktu s NDS na realizáciu diaľničného úseku z dôvodu, že bez poskytnutia platby v minimálnej výške 100 miliónov eur nad rámec platnej zmluvy o dielo, nie je schopný pokračovať vo výstavbe,“ uviedla ešte v marci NDS vo svojom stanovisku. Podľa zmluvy o dielo, legislatívy SR a Európskej únie nemohla Národná diaľničná spoločnosť takúto platbu nad rámec platnej zmluvy o dielo poskytnúť, preto došlo k ukončeniu zmluvy.

Po tom, čo pôvodný zhotoviteľ opustil stavenisko, začali zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti hľadať riešenia na čo najrýchlejšie dokončenie a sprejazdnenie úseku. Noví zhotovitelia, ktorí dostavajú úsek D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala, vzídu z viacerých súťaží. Tie budú rozdelené tak, aby sa optimalizovala rýchlosť dostavby a špecializácia spoločností pre jednotlivé stavebné objekty.

Galéria: 5 fotiek


NDS už dokončila súťažné podklady pre stavbu úseku

„Súťažné podklady NDS prerokovala s agentúrou Jaspers, ÚHP a do diskusie bolo zapojené aj INEKO. Finalizuje sa dokumentácia pre EX ANTE kontrolu na ÚVO. NDS v najbližších dňoch zverejní koncept podkladov na pripomienkovanie s cieľom v čo najväčšej možnej miere predísť obštrukčnému správaniu stavebných spoločností pri samotnej súťaži,“ uviedol za NDS vedúci odboru marketingu a komunikácie Martin Guzi .

Finálna verzia tendrovej dokumentácie podľa jeho slov podlieha kontrole a schváleniu Ministerstvu dopravy a výstavby SR. Následne sa pristúpi k vyhláseniu súťaže na zhotoviteľa hlavnej trasy úseku, čo sa predpokladá v najbližších týždňoch.

„Pre čo najrýchlejšie dokončenie úseku je proces verejného obstarávania rozfázovaný na štyri etapy. Ako prvý sa začne súťažný dialóg na diaľničný úsek D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala vrátane tunela Višňové. Nasledovať bude súťaž na stredisko údržby vrátane operátorského pracoviska, ako tretie sa vyhlási verejné  obstarávanie na technológiu tunela a poslednou bude súťaž na odpočívadlo Turie,“ spresnil Martin Guzi.

Časti križovatky Lietavská Lúčka potrebné na sprejazdnenie úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, by mal zrealizovať zhotoviteľ úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. O dodatku na tieto práce sa aktuálne rokuje. Ostatné práce, ktoré nie je potrebné dokončiť pred sprevádzkovaním diaľničného úseku D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka a Privádzača, budú súčasťou zadávacej dokumentácie pre D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť