V troch mestských častiach sa pohybujú diviaky po uliciach, mesto doteraz prijalo viacero opatrení


Foto: V troch mestských častiach sa pohybujú diviaky po uliciach, mesto doteraz prijalo viacero opatrení

Viaceré žilinské mestské časti majú problém so zvýšeným výskytom diviakov. Tie sa bežne pohybujú po uliciach a prehrabávajú odpadky v kontajneroch. Diviaky si zvykli chodievať do obývaných oblastí aj preto, že niektorí ľudia ich kŕmia. Situácia je pritom najvážnejšia práve na sídlisku Hájik a v častiach Závodie a Bánová. 

Vo večerných hodinách sa pohybujú diviaky nielen popri rieke Rajčanka ale aj po miestnych uliciach. Niektorí z obyvateľov Závodia či Bánovej sa boja po zotmení vychádzať von zo svojich dvorov. Iní si naopak na diviaky zvykli a bežne okolo nich prechádzajú. Dodnes našťastie nebol evidovaný žiadny útok na človeka, s výnimkou prípadu v júli tohto roka, kedy mal diviak zaútočiť na neznámu ženu. Tú následne hľadali hasiči aj policajti, ani po niekoľkých hodinách ju však nenašli.

Vedenie mesta doteraz prijalo viacero opatrení, aby predišlo prípadným incidentom s diviakmi a tiež zamedzilo ich pohybu v obývaných častiach. Podľa hovorcu Vladimíra Miškovčíka tiež zabezpečilo vyčistenie takmer 13 hektárov pozemkov, aby odstránilo plochy, kde môžu diviaky zalíhať a odkiaľ sa môžu následne presúvať k obydliam.


Aké ďalšie kroky doteraz podniklo mesto Žilina?

  • Vyčistenie urbárskych pozemkov v bývalom ovocnom sade v okolí Slnečných schodov
  • Vyčistenie pozemkov okolí Kvačalovej
  • Vyčistenie pozemkov pod Novým cintorínom a cca 6 ha pozemkov na Novom cintoríne
  • Vyčistenie okolia cintorína v Závodí
  • Vyčistenie pozemkov na Priemyselnej ulici a komunikácia s SVP, š.p. ktorý čistil všetky pozemky v okolí toku Rajčianky
  • Vyčistenie pozemku pod bytovkou na Petzvalovej
  • Vyčistenie pozemkov medzi ulicou Mateja Bela a Petzvalovou ulicou, pod bytovým domom E9

„Vyčistili sme stojiská so zbernými nádobami na zmesový komunálny odpad a triedený zber. Zaviedli sme vrecový zber na triedený odpad v Závodí a v Bánovej. Na voľne prístupných miestach už nie sú žiadne zberné nádoby. Tiež budujeme 4 zatvárateľné stojiská na zberné nádoby na Hájiku,“ spresnil Vladimír Miškovčík.

Vedenie mesta aktuálne pripravuje verejné obstarávanie na štúdiu rozmiestenia polozapustených zberných nádob na Hájiku. Zároveň poskytlo dotáciu 20 000 eur pre urbársku obec na jesenné vyčistenie pozemkov v bývalom ovocnom sade medzi Hájikom a Závodím.

„Podali sme žiadosti na Okresný úrad o súhlas s odlovom diviačej zveri na nepoľovných plochách, na základe ktorej bolo vydané povolenie na mimoriadny odlov na pozemkoch vo vlastníctve mesta a Urbárskeho spoločenstva. Odlov, ktorého povolenie platí do 1. marca 2020, bude realizovať príslušné poľovné združenie,“ dodal Miškovčík.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu