Podvodníci, ktorí sa tvárili v Žiline ako hluchonemí, postupne putujú po celom Slovensku


Foto: Podvodníci, ktorí sa tvárili v Žiline ako hluchonemí, postupne putujú po celom Slovensku

Vo štvrtok upozornila Mestská polícia v Žiline na podvodníkov s falošnými zbierkami, ktorí sa už pravidelne vyskytujú aj v Žiline. Aj keď policajti mužov lokalizovali, preverili a doriešili, o niekoľko dní pokračovali vo svojej činnosti. Čitateľ ich stretol ešte v nedeľu na parkovisku pri predajni OBI, pri konfrontácii sa jeden z mužov priznal, že podvádzajú.

Následne mu ale už dvojica ušla do pripraveného automobilu čiernej farby: „Dnes okolo pol druhej som stretol podvodníkov, ktorí sa snažili vylákať peniaze a tvárili sa ako hluchonemí. Dostal som sa s nimi do konfliktu, boli dvaja, išiel som za nimi, pretože predo mnou utekali. Dotyčný pod tlakom priznal, že je podvodník a ušiel,“ doplnil čitateľ, ktorý muža odfotografoval a spolu s fotkou vozidla ich poskytol mestskej polícii.

Včera nás upozornila ďalšia čitateľka na to, že muži sa objavili v Považskej Bystrici, je teda zrejmé, že postupne putujú po Slovensku a niekoľko rokov staré podvody stále skúšajú na dôverčivých ľuďoch. Ich taktika spočíva v tom, že na papieri majú už napísané pomerne vysoké sumy, čo môže v ľuďoch evokovať nutkanie prispieť podobne vysokou sumou.  

V prípade, že na podvodníkov narazíte, odporúčame postupovať podľa odporúčania Mestskej polície v Žiline

V prípade zistenia takýchto podozrivých osôb neotvárať peňaženku, ale kontaktovať mestskú alebo štátnu políciu. Ľudia by si mali vždy preveriť, či je zbierka povolená a osoba, ktorá od nich žiada peniaze je oprávnená zbierku vykonávať.


Ak sa vykonáva zbierka zbieraním do stacionárnych pokladničiek alebo do prenosných pokladničiek (neexistuje však zbierka priamo do rúk) je právnická osoba vykonávajúca zbierku povinná zabezpečiť pokladničky proti násilnému otvoreniu a proti odcudzeniu vložených príspevkov. Právnická osoba je povinná pokladničku označiť názvom právnickej osoby vykonávajúcej zbierku, nápisom “Verejná zbierka”, registrovým číslom zbierky a názvom správneho orgánu, ktorý zbierku zapísal do registra zbierok.

Register verejných zbierok vedie Ministerstvo vnútra SR ako verejný zoznam, do ktorého sa zapisujú zákonom ustanovené údaje Ministerstvo vnútra SR a okresné úrady.  

Je pravdepodobné, že podvodníci sa presúvajú po celom Slovensku, preto upozornite ľudí vo vašom okolí, pri ktorých si myslíte, že by mohli na podvod naletieť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu