Folklórny súbor Stavbár zo Žiliny hľadá nových tanečníkov, muzikantov aj spevákov


Foto: Folklórny súbor Stavbár zo Žiliny hľadá nových tanečníkov, muzikantov aj spevákov
Galéria: 4 fotky
Foto: FS Stavbár

Od roku 1959, kedy pri Pozemných stavbách Žilina vznikol, funguje v Žiline Folklórny súbor Stavbár s bohatou históriou.  Počas dlhoročnej existencie súboru sa menil výber folklórneho materiálu, ako aj spôsob stvárnenia tanečných a speváckych programov.

V súčasnosti sa činnosť súboru zameriava na spracovanie autentického folklórneho materiálu v tvorivom poňatí, ako aj na prezentovanie štýlového folklórneho materiálu. Jednotlivé tance a ucelené programové bloky pochádzajú predovšetkým z obcí severozápadného Slovenska - Považský Chlmec, Čičmany, Suchá Hora, Fačkov, Terchová, Malatiná a iných regiónov Slovenska - Važec, Zamutov, Parchovany, Zemplín, Brezová pod Bradlom a pod. 

 FS Stavbár pôsobí od roku 1997 pri Žilinskej univerzite, vďaka čomu sa mu otvoril priestor na prezentáciu svojich aktivít na pravidelných prehliadkach vysokoškolských súborov Slovenska – Akademická Nitra a Akademický Zvolen.


Počas 60 ročnej histórie súbor absolvoval viac ako 2 800 vystúpení doma a v zahraničí v krajinách Európy, Ázie, Afriky a Južnej Ameriky. Súbor je držiteľom niekoľkých významných ocenení folklórnych súťaží a festivalov nie len doma , ale aj v zahraničí. 

Tvorba programu FS Stavbár vychádza predovšetkým z tanečnej a hudobnej tradície ľudovej kultúry. Vo svojich choreografiách súbor zobrazuje aj tance s kalendárnymi a výročnými zvykmi a obradmi - napríklad z fašiangového obdobia, zo svadby, na Jána a podobne. Aktuálne hľadá súbor nových členov na konkurze, ktorý sa uskutoční 1. a 2. októbra v tanečnej sále internátov na Veľkom dieli v bloku E-F o 19:00 hod. 

„Hľadáme tanečníkov, muzikantov, spevákov vo veku od 15 rokov, ktorí majú chuť patriť do skvelého kolektívu mladých ľudí a naučiť veľa nových vecí,“ pozývajú na konkurz folklóristi. V súčasnosti je FS Stavbár pod organizačnou vedúcou Ing. Luciou Hrebeňárovou, PhD. Asistentom organizačného vedúceho je Radoslav Maliar. Spevácku a hudobnú zložku vedie PaedDr. Roman Bienik, PhD.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FS Stavbár