Priemerná mesačná mzda v Žilinskom kraji vzrástla medziročne o 8,8 percenta na 966 eur


Foto: Priemerná mesačná mzda v Žilinskom kraji vzrástla medziročne o 8,8 percenta na 966 eur Foto: ilustračné

V Žilinskom kraji bola počas druhého kvartálu priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve na úrovni 966 eur, čím sa kraj radí na piate miesto. Oproti celoslovenskému priemeru 1 101 eur sú mzdy v našom kraji nižšie o 135 eur. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky, ktorý zverejnil medziročné dáta.

Medziročne si zamestnanci oproti druhému kvartálu 2018 polepšili v priemere o 8,8 percenta, celonárodný rast je na úrovni 9,7 percenta. Analytici pripomínajú, že nominálna mzda rástla najrýchlejšie za posledných jedenásť rokov.  

„Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla v 2. štvrťroku 2019 hodnotu 1 101 eur a v porovnaní s 2. štvrťrokom predchádzajúceho roka sa zvýšila o 9,7 %. Je to najvyšší medziročný rast priemernej mzdy od prvého štvrťroka 2008. Po zohľadnení miery inflácie rast reálnej mzdy dosiahol 7 percent,“ uvádza Štatistický úrad SR.

Z hľadiska platov patria medzi najlukratívnejšie finančné a poisťovacie činnosti, informácie a komunikácia či pracovné pozície v oblasti dodávky elektriny, plynu a pary. Priemernú národnú minimálnu mzdu dvíha Bratislavský kraj, ktorý je so sumou 1 368 eur jediným nad týmto priemerom. Nad hranicu tisíc eur sa podarilo dostať aj Trnavskému, Košickému a Trenčianskemu kraju. 

Menej ako v Žilinskom kraji zarábajú zamestnanci v priemere v Prešovskom, Banskobystrickom a Nitrianskom kraji. Posledné dva menované zároveň zaznamenali medziročný rast nad desať percent. Štatistické údaje vychádzajú zo štvrťročného štatistického výkazníctva a nezahŕňajú podnikateľské príjmy. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu