V piatok budú mestskí poslanci rokovať mimoriadne aj o priamej dotácii 150-tisíc eur pre hokej


Foto: V piatok budú mestskí poslanci rokovať mimoriadne aj o priamej dotácii 150-tisíc eur pre hokej Foto: ilustračné

Približne v polovici augusta sa stretli žilinskí mestskí poslanci na mimoriadnom zasadnutí, aby rokovali aj o schválení nájomnej zmluvy medzi dvoma mestskými spoločnosťami - ŽILBYT a MsHK Žilina.

Prostredníctvom nej mal získať mestský klub MsHK Žilina do prenájmu štadión a priľahlé priestory za symbolické 1 euro ročne počas doby troch rokov, z následného prenajímania ľadovej plochy či priestorov by mohol pokryť časť rozpočtu na prvoligovú sezónu. 

Návrh poslanci nakoniec neschválili, časti z nich prekážalo financovanie takouto nepriamou formou. Vo vyčíslenom predpoklade príjmov boli príjmy z prenájmov nastavené na sumu 155-tisíc eur, rozdiel medzi nákladmi a príjmami vo výške ďalších viac ako 83-tisíc by muselo mesto ako jediný akcionár vykryť vyčlenením peňazí z rozpočtu. 

Poslanci budú rozhodovať o nižšej dotácii priamou formou

Už v piatok 6. septembra 2019 zasadnú poslanci mimoriadne opäť, a opätovne budú riešiť financovanie. Tento raz ale priamou formou, teda v podobe finančnej dotácie. Tá by mala predstavovať sumu 150-tisíc eur, rozloženú do dvoch rovnomerných splátok po 75-tisíc eur. 

„Na ostatnom mimoriadnom MZ v Žiline poslanci prejavili nevôľu pokračovať v tzv. nepriamom financovaní A mužstva cez prenájom ľadovej plochy a z ostatných príjmov, pri ktorých je nákladová časť financovaná cez správcovskú spoločnosť Žilbyt s.r.o. Vzhľadom k tomu, že MsHK Žilina a.s. je 100% mestská spoločnosť, nie je možné rozpočet klubu, aj keď je nastavený na historicky najnižšiu sumu, vykryť len zo sponzorských príspevkov,“ uvádzajú predkladatelia návrhu Peter Durmis a Jozef Juriš. 

Zároveň priložili aj príklady klubov v prvej a druhej lige, ktoré dostávajú vyššie alebo porovnateľné priame dotácie z mestských rozpočtov. V susednom HK Martin predstavuje podpora podľa materiálu stotisíc eur pre A tím a ďalších stotisíc pre mládež. V Liptovskom Mikuláši je dotácia na úrovni 300-tisíc eur, MHK Dubnica nad Váhom má čerpať 135-tisíc eur. 


V prípade schválenia chce vedenie transformovať klub na inú formu 

Materiál vypočítava aj dopady neschválenia návrhu, ktoré by znamenalo odhlásenie MsHK Žilina zo súťaže a podanie návrhu na likvidáciu spoločnosti. Samotné ukončenie činnosti akciovej spoločnosti by vygenerovalo dodatočné náklady.

Predkladatelia síce poukazujú aj na možné riziko odchodu spoločnosti Tipsport SK a.s., ktorej meno nesie zimný štadión v Žiline a ktorá odvedie na daniach v Žiline približne 1,5 milióna eur, no samotná spoločnosť to v reakcii na tento článok dementovala.

„Ja zo svojej pozície predsedu predstavenstva ako aj riaditeľa spoločnosti nemám žiadne informácie o presune sídla spoločnosti mimo mesta Žilina. A už vôbec nie v súvislosti s dianím okolo finančnej situácie mesta, či jeho hokejového klubu. Naďalej podporujeme hokej a pokračujeme v spolupráci s najvyššou hokejovou Tipsport Ligou v pozícii generálneho partnera,“ uviedol Martin Tabák, predseda predstavenstva a riaditeľ spoločnosti TIPSPORT SK, a.s.

Vedenie MsHK Žilina si v prípade získania dotácie stanovilo ako hlavné ciele transformáciu spoločnosti na iný typ subjektu, nájdenie strategického partnera, zlepšenie imidžu klubu a zapracovanie žilinských odchovancov do seniorského hokeja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu