Program Považské múzeum v Žiline - SEPTEMBER 2019


Foto: Program Považské múzeum v Žiline - SEPTEMBER 2019 Foto: Cestovanie v čase vám ukáže, ako jedlo panstvo aj poddaní. Zdroj: PMZA

Aj na mesiac september pripravilo Považské múzeum v Žiline bohatý program v spravovaných pamiatkach a inštitúciach. Na Hrade Strečno sa môžete tešiť 7. septembra na 3. ročník podujatia Pasekanie, na ktorom predvedie viac ako 100 účinkujúcich zo 4 krajín to, ako sa žilo a bojovalo v období včasného stredoveku. 

Na 22. septembra je pripravené Cestovanie v čase pre všetkých nadšencov histórie, výnimočných zážitkov a netradičných chutí. Prostredníctvom dobových kuchýň a remeselných ukážok sa prenesiete do čias veľmi dávnych i nedávnych. Ochutnáte stredovekú kuchyňu veľkomožných pánov, po prvýkrát aj kuchyňu poddaných. Ktorá vám zachutí viac?

V areáli Budatínskeho hradu sa 19. a 20. septembra na podujatí Umelecké slohy dozviete interaktívnou formou to, aké boli v minulosti umelecké slohy a akými zmenami prešli v priebehu storočí. Súčasťou bude aj kvíz zameraný na definovanie a určovanie umeleckých slohov + pracovné listy.

Až do 20. októbra potrvá archeologická výstava Ľudia a poklady lužickej kultúry, ktorá prezentuje život a smrť a jej vnímanie v ľudskej spoločnosti v neskorej dobre bronzovej a staršej dobe železnej (1300 – 700 pred n. l.). Cieľom výstavy je oboznámiť návštevníkov nielen s pohrebným rituálom, ale i spôsobom každodenného života ľudí tejto svojráznej a pre históriu Slovenska tak zásadnej kultúry.


Veľkým plusom výstavy je aj skutočnosť, že neprezentuje len samotné archeologické nálezy, ale formou diorám a trojrozmerných modelov dáva návštevníkom možnosť podrobnejšie si predstaviť spôsob života spred troch tisícročí, a tým lepšie pochopiť vývoj spoločnosti ako takej. 

Výstava ľudia a poklady lužickej kultúry. Zdroj: PMZA

Lužická kultúra počas svojho najväčšieho územného rozmachu (okolo roku 1000 pred n. l.) zaberala takmer celú oblasť dnešného Poľska, východné Nemecko, priľahlú časť Čiech a hornaté územie Slovenska. Výstava je inštalovaná v priestoroch Budatínskeho hradu.  

Celý program nájdete v dokumente nižšie


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu