Slovenská pošta čoskoro zatvorí dve pobočky na Kysuciach, obyvatelia dotknutých obcí spisujú petície


Foto: Slovenská pošta čoskoro zatvorí dve pobočky na Kysuciach, obyvatelia dotknutých obcí spisujú petície Foto: ilustračné / Slovenská pošta

Viacerí obyvatelia z obcí Povina a Dunajov na Kysuciach sú znepokojení. Slovenská pošta im totiž nedávno oznámila, že v nich už čoskoro zruší svoje pobočky. Starostky oboch dotknutých obcí tak začali spisovať petície za zachovanie prevádzky, doteraz sa im podarilo vyzbierať spolu cez tisíc podpisov. 

Povina je obec v okrese Kysucké Nové Mesto a má približne 1 150 obyvateľov, Dunajov sa nachádza v okrese Čadca a počet jeho obyvateľov je takmer rovnaký. V prípade zrušenia by poštové služby pre obec Povina zastrešovala pobočka v Kysuckom Novom Meste a pre obec Dunajov zasa v Krásne nad Kysucou. Obyvatelia by tak museli stráviť viac času cestovaním.

Poštové služby vrátane vyplácania dôchodkov priamo v obci, by po zrušení pobočiek zabezpečovala Slovenská pošta v plnej miere rovnako ako doteraz. Pobočky v obciach Povina a Dunajov patrili podľa vyjadrenia pošty dlhodobo k najmenej vyťaženým na Slovensku. Nevyužívaním služieb zo strany zákazníkov a zvyšujúcimi sa nákladmi na ich prevádzkovanie údajne vykazovali stratu.

„Náklady spojené s prevádzkovaním pobočky zahŕňajú nielen náklady na energie, ale najmä náklady spojené s technickým zabezpečením prevádzky, logistikou, správou majetku a osobné náklady,“ uviedla Eva Rovenská , hovorkyňa spoločnosti Slovenská pošta, a. s..

Slovenská pošta prispôsobuje pobočkovú sieť vždy aktuálnym potrebám a pohybu obyvateľov


„Pred tým, ako dôjde k definitívnemu rozhodnutiu o ukončení prevádzky či vytvorení novej pošty Slovenská pošta neustále analyzuje a individuálne prihliada na fungovanie a rozmiestnenie pobočkovej siete. Rozhodnutie o ukončení prevádzky pošty je zo strany Slovenskej pošty definitívne,“ spresnila Rovenská.

Na Slovensku je aktuálne 1 479 obcí (51%), ktoré kamennú pobočku Slovenskej pošty nemajú, zatiaľ čo pre ich obyvateľov Slovenská pošta zabezpečuje poštové služby rovnako ako v obciach a mestách s kamennou pobočkou. Rozhodnutie o zrušení uvedených dvoch prevádzok je podľa pošty definitívne.

Obyvatelia a starostky obcí sa ale zatiaľ nevzdávajú. Petíciu chcú adresovať nielen Slovenskej pošte ale aj Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb a taktiež na Ministerstvo dopravy a výstavby. 

Petícia ukončená, za necelý týždeň sa vyzbieralo 626 podpisov od občanov, čo predstavuje 66%. Využili sme všetky naše práva, teraz budeme čakať na stanovisko kompetentných orgánov,“ informovala starostka obce Povina Alena Dudeková.

Termín ukončenia prevádzky pošty v obci Povina je 1. novembra, ukončenie prevádzky pobočky v obci Dunajov je naplánované k 1. októbru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu