O žilinskom hokeji by mali rozhodovať poslanci ešte raz, avšak s modelom priameho financovania


Foto: O žilinskom hokeji by mali rozhodovať poslanci ešte raz, avšak s modelom priameho financovania Foto: ilustračné

Dňa 13. augusta 2019 rozhodovali na mimoriadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline poslanci aj o návrhu nájomnej zmluvy medzi spoločnosťami ŽILBYT a MsHK Žilina, ktoré sú dcérskymi spoločnosťami mesta. V prípade schválenia by hokejový klub získal budovy štadióna a tréningovej haly spolu s okolím za symbolický jednoeurový nájom.

Súčasťou podkladov k nájomnej zmluve bol aj pomerne podrobný rozpočet MsHK Žilina, s ktorým mal mestský klub, v prípade schválenia, odohrať sezónu. Návrh nakoniec poslanci neschválili, až 16 z 25 prítomných poslancov sa zdržalo.

V rozprave zazneli aj názory zastupiteľov, ktorým prekážal spôsob financovania podobný doterajšiemu - časť z peňazí by klub opäť získaval z prenájmu ľadovej plochy, celého štadiónu aj tréningovej haly či bufetov a priestoru reštaurácie. Za návrh nehlasoval ani najväčší Spojený poslanecký klub.

„Musíme reflektovať na názory, ktoré hovoria o tom, že už si nemôžeme klamať a financovať klub rôznymi spôsobmi, abo to “nejak” vyšlo. Návrh vznikol vo veľkej časovej tiesni a viem, že bol robený z tej najlepšej vôle a s cieľom pomôcť hokeju, ale tak ako je predložený, ho náš klub nepodporí,“ uviedol na rokovaní jeho predseda a zároveň viceprimátor Vladimír Randa.

Hokejový klub je stále stopercentnou mestskou spoločnosťou, poslanec a zároveň predseda predstavenstva MsHK Žilina Peter Durmis avizuje, že zastupiteľstvo by malo rozhodovať o financovaní budúcej sezóny MsHK Žilina ešte raz - avšak s navrhnutým priamym financovaním prostredníctvom dotácie.

Ak by poslanci finančné prostriedky napriamo vyčlenili, už počas sezóny by mohlo dôjsť k transformácii klubu tak, aby nebol stopercentne mestský:


„Na zastupiteľstvo predložíme model priameho finacovania, kedy výnosy za prenájom štadiónu bude inkasovať správcovská spoločnosť ŽILBYT a my požiadame o priamu dotáciu. Následne by sme sa ďalšiu sezónu uchádzali o dotáciu v novom systéme tak ako iné športové kluby v Žiline,“ dodal Durmis.

Prípravu zmeny dotačného systému pre žilinské kluby pôsobiace v najvyšších ligách naznačil na mimoriadnom zasadnutí primátor Peter Fiabáne. Predseda predstavenstva zároveň pripomenul, že aj v prípade neschválenia priameho modelu financovania by mesto muselo dotovať ukončenie činnosti športového klubu.

„Klub je momentálne bez záväzkov, avšak ak bez dotácie z mesta by sme ho museli poslať do likvidácie. V prípade ukončenia činnosti by to vygenerovalo ďalšie náklady vo výške približne 150-tisíc eur,“ spresnil Peter Durmis s tým, že klub by musel splatiť napríklad aj rolbu, kamerový či turniketový systém. Takisto má v súčasnosti zazmluvnený realizačný tím a časť kádra.

Aj keď patril predstavený rozpočet k neschválenému zámeru symbolického prenájmu medzi skromnejšie, na ďalšie mimoriadne rokovanie by mal putovať ešte oklieštenejší.

Zaujímavosťou je, že znížiť jeho výšku sa rozhodol pomôcť aj kolektív, ktorý sa na štadióne dlhé roky stará o časomieru, chod multimediálnej kocky a kamerový systém. Najbližšiu sezónu sú ochotní vykonávať túto prácu bez nároku na mzdu, čím by ušetrili viac ako 6-tisíc eur.

V praxi by sa tak mala dotácia pohybovať na podobnej úrovni ako náklady, ktoré by mesto muselo vynaložiť na likvidáciu klubu. O uskutočnení ďalšieho mimoriadneho zasadnutia rozhodne primátor mesta Žilina, konať by sa mohlo na prelome augusta a septembra.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu