Nevážime si prácu hasičov, tvrdí čitateľ


Foto: Nevážime si prácu hasičov, tvrdí čitateľ

Začiatkom nového roka sa rozbehli príspevky a tipy, ktoré zasielate vy čitatelia. Tento krát sme dostali názor jedného z vás na to ako si na Slovensku nevážime prácu hasičov.

Čitateľ Pavol chcel vyvolať diskusiu k tejto téme a tak nám napísal, aby sme zverejnili pár viet. Podľa neho systém nefunguje správne. Jeho názor uvádzame nižšie:

Hasiči sú vo väčšine prípadov na miestách nehôd prví. Vždy zabezpečia celé miesto nehody proti ďalšiemu nebezpečenstvu, vždy poskytnú prvú pomoc a rovnako vždy pripravia zranené osoby na prevoz do nemocnice. Povedzte mi, prečo títo ľudia, profesionáli potom vždy čakajú aj niekoľko hodín, kým polícia zdokumentuje nehodu a potom zametajú cestu? Nemali by títo profesionálni záchranári odísť a namiesto nich by sa mala nastúpiť upratovacia čata? Dosť že ich nevedia na Slovensku oceniť vyšším platom, ešte ich nechajú zametať cesty.”

Kde sú hasiči častejšie, pri požiaroch, či nehodách?

V posledných rokoch hasičov vidieť nielen pri hasení požiarov, ale aj takmer pri každej dopravnej nehode. Pred rokom 2002 vypĺňali požiare 80 až 90 percent všetkých výjazdov hasičov. Dnes je situácia úplne iná a požiare teraz tvoria 40 percent zásahov a zvyšnú časť výjazdov tvoria dopravné nehody, technické a protichemické zásahy, najnovšie po zrušení železničných hasičov aj zásahy na železnici či výjazdy pri kalamitách.


Zisťovali sme, aký je priemerný plat hasiča na Slovensku.

Nástupný plat je 489 eur plus príplatky za zmeny, čo je v hrubom okolo 600 eur. To sa týka miest, kde je potrebné stredoškolské vzdelanie, pri tých vysokoškolských je to 616 eur. Hasič po 15 rokoch služby zarobí v hrubom 781 eur. Nárok na výsluhový dôchodok majú po 25 odrobených rokoch.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu