Na Malom Straníku vybudujú zdroj vody pre verejnosť, prameň bude dostupný aj návštevníkom vyhliadky


Foto:  Na Malom Straníku vybudujú zdroj vody pre verejnosť, prameň bude dostupný aj návštevníkom vyhliadky Foto: ilustračné - pixabay.org

Obnovme zdroj vody na STRANÍKU pre návštevníkov aj tunajších je jedným z projektov, ktorý bol prednedávnom podporený z Participatívneho rozpočtu Žilinskej župy. Cieľom je obnoviť zdroj vody ako pre návštevníkov vyhliadky na kopci Straník, tak aj pre obyvateľov Zástrania v prípade nedostatku.

Obnova má prebiehať za pomoci zamestnancov a prijímateľov sociálnej služby zariadenia CSS STRANÍK, obyvateľov mestskej časti Zástranie a Lesného pozemkového spoločenstva v Zástraní. Projekt získal podporu z rozpočtu vo výške 3 100 eur. Zdroj sa bude nachádzať v polovici výstupu na vrchol:

„Presná lokalizácia obnovy je Malý Straník, ktorý sa nachádza v polovici výstupu na Straník. Zdroj vody bude označený dvomi tabuľami a bude prístupný pre verejnosť,“ spresnil Jozef Bukový, riaditeľ Centra sociálnych služieb STRANÍK.

Realizácia projektu bude pozostávať z vyčistenia územia od náletových drevín na ploche približne 400 metrov štvorcových. Dreviny budú následne premenené na štiepku, ktorá sa použije ako hnojivo v okolitom mladom lese. Po ukončení čistenia sa pristúpi k obnove prameňa a vybuduje sa oddychová časť pre návštevníkov Straníka.


V mieste by mal pribudnúť nový prístrešok s lavičkami a osadia sa aj informačné tabule o možnosti využitia zdroja vody pre návštevníkov. Riaditeľ Centra sociálnych služieb STRANÍK dodal, že v budúcnosti by sa radi zapojili aj do ďalších výziev a zatraktívnili tak lokalitu:

„Pokiaľ by v budúcnosti bola možnosť zapojiť sa do nových výziev, chcel by som sa zamerať na opravu chodníkov a ich údržbu,“ uzavrel Jozef Bukový z CSS STRANÍK.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu