Prvý prípad na Slovensku: Sudca rozhodol o prepadnutí auta opitého šoféra v prospech štátu


Foto: Prvý prípad na Slovensku: Sudca rozhodol o prepadnutí auta opitého šoféra v prospech štátu

O prípadoch zadržania opitých šoférov informujeme pravidelne, väčšinou to pre nich skončí peňažným, podmienečným alebo nepodmienečným trestom a zákazom viesť motorové vozidlo na určitú dobu. Napriek hliadkovej činnosti a možnosti vysokého postihu je stále na cestách množstvo vodičov, ktorí sadnú za volant automobilu s alkoholom v krvi.

Polícia dnes informovala o prípade, kedy sudca rozhodol o prepadnutí osobného auta v prospech štátu. Stalo sa tak po tom, čo policajná hliadka zadržala opitého vodiča ešte začiatkom augusta v Bratislave

Vodič tohto vozidla bol podrobený vykonaniu dychovej skúšky na zistenie prítomnosti alkoholu v dychu, ktorej výsledok bol 0,90 mg/l - čo predstavuje hodnotu 1,88 promile. Vodič bol obmedzený na osobnej slobode a za účelom vykonania potrebných úkonov eskortovaný na policajné oddelenie,“ uvádza polícia.

Na policajnom oddelení bolo preukázané že vodič sa podobného konania už v minulosti dopustil, za čo mu bol opakovane uložený trest zákazu viesť motorové vozidlá. Po vznesení obvinenia z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky bol následne umiestnený v cele policajného zaistenia.


„Počas vyšetrovania bolo povereným príslušníkom pre účely trestného konania predmetné motorové vozidlo Volkswagen Golf v zmysle § 89 Trestného poriadku zaistené, nakoľko sa jednalo o vec dôležitú pre trestné konanie a zo strany súdu pripadalo do úvahy uloženie trestu prepadnutia veci podľa § 60 ods. 1, písm. a Trestného zákona,“ spresňuje ďalej polícia.

Vec bola realizovaná v tzv. „super rýchlom“ konaní, obvinený 42-ročný Marek M. z Bratislavy išiel pred sudcu v zákonom stanovenom čase - do 48 hodín.

„Obžalovaný bol sudcom Okresného súdu Bratislava V uznaný vinným, pričom mu bol uložený trest odňatia slobody v trvaní 3 mesiace nepodmienečne v ústave pre výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá po dobu 3 rokov ako aj trest prepadnutia veci a to osobného motorového vozidla VW Golf, ktoré sa stalo vlastníctvom štátu,“ uvádza sa v závere správy polície.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu