Fontánu v parku Ľudovíta Štúra kontrolujú trikrát týždenne, zlodeji sa pokúšali kradnúť čerpadlá


Foto: Fontánu v parku Ľudovíta Štúra kontrolujú trikrát týždenne, zlodeji sa pokúšali kradnúť čerpadlá

Park Ľudovíta Štúra v mestskej časti Bôrik je medzi žilinčanmi veľmi obľúbený. Mnohí ho navštevujú pravidelne každý deň a to či už za účelom športu, prechádzky alebo v ňom trávia čas s deťmi. A práve deti si najviac obľúbili fontánu, ktorá im počas horúcich letných dní dopraje okrem osvieženia aj množstvo zábavy.

Fontána má rozmer 20 x 20 metrov a je ako hlavný vodný prvok parku prispôsobená umiestnenej soche Ľudovíta Štúra. Pozostáva z viacerých samostatne programovateľných trysiek, ktoré dokážu vypúšťať prerušované prúdy vody, a štyroch laminárnych trysiek s prúdom smerom do stredu. Po zotmení dokáže pripraviť pre návštevníkov parku dokonalé svetelné predstavenie, pretože je efektne nasvietená LED technológiou.

Viacero návštevníkov parku nás v poslednej dobe upozornilo, že na fontáne prebiehajú časté kontroly a údržba. Pracovníci ju v dopoludňajších hodinách rozoberajú, kontrolujú a čistia. Oslovili sme preto vedenie mesta Žilina, aby sme zistili, čo je dôvodom častých zásahov do obľúbenej fontány.

„V tomto horúcom letnom období ju čistíme dvakrát za mesiac. Keďže ju navštevuje mnoho ľudí, často býva poškodená. Momentálne opäť evidujeme dve zlomené dlaždice, preto bolo nutné skontrolovať, či opäť nebola poškodená aj elektroinštalácia ako naposledy, keď sa niekto snažil odcudziť čerpadlá,“ spresnila hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Pri čistení sa musia všetky časti postupne rozobrať a poriadne vyčistiť

Bezohľadnosť niektorých návštevníkov parku nepozná hraníc. Fontánu znečisťujú a poškodzujú a preto ju mesto musí pravidelne kontrolovať. Údržbu je možné vykonať s krátkodobou odstávkou, ak je však v značnej miere poškodená, vyžaduje si to aj niekoľkodňové odstávky.

„Zároveň vykonávame tri razy do týždňa aj obhliadky fontány, a v prípade, že sa v bazéne fontány, prípadne v okolí trysiek nachádzajú drobné nečistoty, čistíme ich,“ dodala Zigová.

Niektorí obyvatelia si žiaľ nevedia vážiť veci, ktoré pre nich mesto vytvára. Návštevníci, ktorí radi obdivujú hlavný vodný prvok parku Ľudovíta Štúra, potom kvôli neprispôsobivým občanom odchádzajú sklamaní.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu