V obci Povina osadili polopodzemné kontajnery, frekvencia vývozu sa vďaka nim zníži


Foto: V obci Povina osadili polopodzemné kontajnery, frekvencia vývozu sa vďaka nim zníži Foto: Alena Dudeková

Povina, ktorá sa nachádza v okrese Kysucké Nové Mesto, pred niekoľkými dňami osadila polopodzemné kontajnery. Novinku sa podarilo zrealizovať aj vďaka dotácii Žilinského samosprávneho kraja, celý proces od prvotnej myšlienky po realizáciu trval niekoľko mesiacov.

„Polopodzemnými kontajnermi sa zaoberám už od marca, kedy som posielala žiadosť o dotáciu na VÚC. Schválili nám 1000 eur, tie nám nabehli asi pred dvoma týždňami na účet. Prieskum trhu sme začali asi pred dvoma mesiacmi, dnes sú už kontajnery osadené. Čaká nás ešte výsadba zelene a úprava okolia,“ spresnila starostka obce Alena Dudeková.

Obec ešte nemá vyčíslené celkové náklady na osadenie kontajnerov, keďže zatiaľ nedostala faktúry za všetky služby. Polopodzemné kontajnery však prispejú k zníženiu frekvencie vývozu.

„Najväčšiu devízu, ktorú kontajnery priniesli, je niekoľkonásobne väčší objem na odpad zo skla a plastov a zmenšenie odpadového stojiska. Kým doteraz sme mali na stojisku pri základnej škole 1 kontajner na plasty o objeme 1100 litrov, teraz máme objem 5000. Preto predpokladám, že sa frekvencia vývozu zníži,“ dodala Dudeková.

Inteligentné kontajnery osadia snímačmi, na základe ktorých bude spoločnosť presne poznať objem naplnenia. Následne môžu monitorovať potreby vývozu a realizovať ho vtedy, kedy treba. Polopodzemné kontajnery plánuje zaviesť aj mesto Žilina, prvým sídliskom, na ktorom sa objavia, bude Hájik.  

Starostka obce Povina Alena Dudeková s čerstvo osadenými kontajnermi. Zdroj: Alena Dudeková


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu