Dlhodobý trend vyšších teplôt čaká aj Žilinu, prevenciou ťažkostí je aj tienenie a chladenie vnútra


Foto: Dlhodobý trend vyšších teplôt čaká aj Žilinu, prevenciou ťažkostí je aj tienenie a chladenie vnútra Foto: Komenského rezidencia

Postupné zvyšovanie priemerných teplôt vo svete prináša so sebou nové výzvy nie len pre ekológov, ale pre celú populáciu, ktorá planétu Zem obýva. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde sme za posledné roky mali možnosť sledovať krátke série extrémne dlhých slnečných a teplých dní.

Napríklad na Lomnickom štíte bola v pondelok 1. júla zaznamenaná historicky najvyššia denná teplota vzduchu - 19,5 stupňa Celzia - odkedy sú realizované merania na tomto mieste. Ako uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav,„podľa Územnej štúdie Slovenska o zmene klímy sa globálne otepľovanie môže prejaviť na našom území rastom priemerov teploty vzduchu do roku 2075 o 2 až 4 °C.“

Z dlhodobého hľadiska čakajú vyššie teploty s najväčšou pravdepodobnosťou aj Žilinu, napríklad mesto iniciatívne zisťuje, v ktorých častiach vnímame zhoršenú kvalitu podnebia a kde sa naopak priestranstvá prehrievajú. Vysoké teploty sú záťažou pre telo, najohrozenejšie sú deti a seniori.

Na nárasty teplôt by ste mali myslieť aj v dlhodobom horizonte

Väčšina z nás si uvedomuje, že dôležitá je prevencia, napríklad je potrebné chrániť si hlavu, nosiť ľahký odev a priebežne dopĺňať tekutiny. Zdravotníci však odporúčajú počas najväčších teplôt zdržiavať sa vo vnútri a nevychádzať z bytu. Čo však urobíte, pokiaľ je vnútri teplejšie ako vonku?

Tu prichádza na radu ďalšia možná prevencia, na ktorú myslia niektorí developeri v Žiline. Príkladom sú nové byty v projekte Komenského rezidencia, ktoré majú prípravu na chladenie a tienenie každého jedného bytu.

„Tým pádom si viete teplotu regulovať vy. Vonkajšie žalúzie dokážu znížiť teplotu až o 4 stupne a chladenie pomocou klimatizácie je možné nastaviť počas vašej neprítomnosti, a teda sa vrátite domov do príjemne vychladeného interiéru. Komenského rezidencia, ako jediná v Žiline, s týmito nadštandardnými riešeniami prináša novú kvalitu života a vy môžete dať na rady odborníkov a počas horúcich dní zostať doma,“ uviedol Mário Glos z realitného centra MGM, ktoré predaj zastrešuje.

Projekt vyrastá v blízkosti centra Žiliny na ulici Komenského, viac sa dozviete na www.komenskeho.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Komenského rezidencia