Kus Etiópie v Žiline: Habesh Coffee Shop prináša autentickú kávu aj prostredie


Foto: Kus Etiópie v Žiline: Habesh Coffee Shop prináša autentickú kávu aj prostredie
Galéria: 23 fotiek
Foto: Habesh Coffee

Káva je pre väčšinu z nás dôležitou súčasťou pracovných dní aj chvíľ oddychu a posedenia s priateľmi, bez kvalitne pripravenej kávy si možno už ani nevieme predstaviť svoj deň. Druhý najkonzumovanejší nápoj na svete má svoje rodisko v Etiópii.

Práve tu podľa legendy pastier kôz Káldi v 6. storočí objavil plody neznámeho kríka, po ktorých konzumácii bolo jeho stádo neobvykle živé. Červené plody priniesol miestnym mníchom v kláštore, tí následne zrnká upražili a začali z nich robiť nápoje. 

Na autentické vychutnanie kávy aj prostredia nemusíte navštíviť Afriku, kus Etiópie do Žiliny priniesol Habesh Coffee Shop na čele s jeho zakladateľom Martinom.

Papierové poháre sú 100% kompostovateľné. Zdroj: Habesh Coffee

O značke kávy Habesh Coffee sme písali už v auguste 2017, kedy ju mladý Žilinčan vytvoril s cieľom ukázať ľuďom, že za každou šálkou sa môže ukrývať množstvo príbehov.

Na začiatku príbehu, ktorý spája jeho a kávu, bola príležitosť navštíviť niekoľkokrát Etiópiu a zoznámiť sa s miestnou kultúrou, spôsobom života a kávovými rituálmi, špecifickými pre etiópsku kávu. 

Mimochodom, odkaz na východoafrickú krajinu má značka už v názve, keďže Habesh sa v minulosti používalo ako označenie Etiópie. Vlastná káva je len časť konceptu Habesh, už niekoľko mesiacov si ju môžete vychutnať v útulnom coffee shope na Obchodnej ulici číslo 5 vedľa klientskeho centra Europalace.

Jeho dizajn v sebe spája arómu kávy a príjemné, organické prostredie, ktoré navrhla mladá Žilinčanka Mgr. art. Natália Prekopová a zrealizovala ďalšia žilinská spoločnosť Pure Junk.

Práve lokálnosť a autentickosť je to, čo najlepšie vystihuje Habesh Coffee Shop, v ponuke nájdete okrem poctivej vlastnej kávy alebo čokolády aj čerstvé koláče od miestnych výrobcov, čokolády a pralinky vyrobené od žilinskej rodinnej firmy DP Chocolate, darčekové balenia slovenských čokolád značky LYRA či množstvo doplnkov ako sú kávové mlynčeky a šáločky.

Do letnej ponuky patrí prirodzene ľadová káva či populárna kombinácia espresso tonic, dopriať si môžete aj osviežujúce limonády.

Zdroj: Habesh Coffee

Výhodou je skutočne rýchla dostupnosť - z cesty ľahko odbočíte, zaparkujete priamo pred Habeshom a za krátky okamih si môžete vziať kávu so sebou. A to aj do vlastného hrnčeka tak, aby ste čo najmenej zaťažovali životné prostredie.

Taká je totiž filozofia Habesh Coffee Shop, ktorý sa nesústredí len na predaj kvalitnej kávy. Rovnako dôležitý je dôraz na ekológiu a udržateľnosť, ktorá sa odzrkadľuje vo väčšine procesov. Ak aj nemáte vlastný pohár, všetky poháre so sebou sú kompostovateľné a kávovy odpad, ktorý vzniká po vytvorení nápoja, putuje rovnako do kompostéra.

Ekologické vnímanie podnikania pomáha formovať aj brat Michal, ktorý patrí s neziskovou organizáciou Kompostuj.me k najznámejším popularizátorom kompostovania v Žiline. Vzájomne sa podporujú a šíria myšlienku prírodného spracovania organického odpadu.

Bratia Michal a Martin v stánku Kompostuj.me počas výstavy v Nitre. Zdroj: Kompostuj.me

„Do budúcna uvažujeme, že by sme zaviedli aj predaj kávy na váhu, aby sme dali zákazníkom možnosť znížiť mieru obalov,“ uviedol Martin. Samozrejmosťou je možnosť pripraviť kávy aj zo sójového alebo bezlaktózového mlieka

O tom, že navštíviť malý, no o to zaujímavejší kúsok Etiópie v podobe Habesh Coffee Shopu sa oplatí, svedčia aj recenzie návštevníkov.

Ak ste ešte neochutnali lahodný nápoj a atmosféru tejto žilinskej značky kávy, nechajte sa očariť miestom, v ktorom na chvíľu vypnete z každodenného zhonu.  

Rodisko kávy Etiópiu si môžete preniesť aj na pracovisko či oslavu - Habesh ponúka aj zrnkové kávy do firiem či kávový catering v spolupráci s profesionálnymi baristami. A v neposlednom rade sú produkty Habesh Coffee skvelým darčekom pre vašich blízkych či firemných partnerov.

Kus Etiópie môžete zažiť aj na svadbe, oslave či firemnej akcii. Zdroj: Habesh Coffee




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Habesh Coffee