Detské ihrisko na Rosinkách má poškodené prvky a padajú naň konáre stromov, mesto ho opraví


Foto: Detské ihrisko na Rosinkách má poškodené prvky a padajú naň konáre stromov, mesto ho opraví
Galéria: 3 fotky

Obyvatelia mestskej časti Rosinky nás v uplynulých dňoch upozornili na nedostatky detského ihriska, ktoré sa nachádza v parku pri hlavnej ceste. Deti pri jeho návšteve nemôžu využívať všetky prvky, nakoľko sú niektoré poškodené. Počas návštevy ihriska sú navyše ohrozované padajúcimi konármi zo stromov.

„Chcem upozorniť na nebezpečnú situáciu na detskom ihrisku v mestskej časti Žilina - Rosinky, ktorá vzniká padajúcimi konármi zo stromov a to aj za priaznivého počasia. Konáre sú dosť veľkých rozmerov a hmotnosti a môžu spôsobiť úraz až usmrtenie. Jedna takáto situácia sa odohrala aj pri našej návšteve ihriska len pár metrov od mojej ročnej dcéry,“ uviedol čitateľ Marek.

V parku sa nachádza viacero starých stromov, ktoré sú vysoké a aj pri slabšom vetre sa z nich odlamujú veľké konáre. V uplynulých týždňoch bol dokonca jeden takýto strom počas búrky zlomený. Dodnes sa v parku stále nachádza a ešte nebol odstránený. 

Zlomený strom po búrke v parku na Rosinkách

„Celkovo sa ihrisko nachádza v zlom stave napriek jeho rekonštrukcii, nakoľko zjavne nemá nijakého správcu / údržbára. Nefunkčná hojdačka, snáď nikdy nevynesený kôš a v niektorých častiach ihriska tráva dosahuje aj metrovú výšku. Táto situácia ma mrzí o to viacej, že toto ihrisko je jediné sprístupnené v Trnovom,“ opisuje ďalej Marek.


Mesto Žilina v súčasnosti realizuje opravu štyroch detských ihrísk, ktoré muselo pre zlý technický stav a chýbajúce dopadové plochy uzavrieť. Ihrisko v časti Rosinky je zatiaľ stále prístupné, je však potrebné vykonať na ňom obhliadku a nedostatky odstrániť.

„Na tomto ihrisku vykonáme obhliadku, na základe ktorej poškodené prvky a časti ihriska opravíme. Ďakujeme čitateľovi za nahlásenie podnetu,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová. Zároveň potvrdila, že aj v prípade padajúcich konárov bude vykonaná obhliadka, na základe ktorej sa stanoví ďalší postup.

„Podľa výsledkov obhliadky zrealizujeme potrebné opatrenia. Podľa fotografií je však vidieť, že došlo k zlomeniu časti konárov, ktoré neboli suché. Pravdepodobne to bolo spôsobené veterným počasím, čo je len ťažko možné predvídať a predchádzať tomu,“ spresnila hovorkyňa.

Mesto Žilina má v správe 155 detských ihrísk, pričom väčšina z nich je pôvodných a obsahuje kovové prvky. Zvyšok ihrísk má novšie prvky prípadne kombináciu starých a nových prvkov.  Do údržby detských ihrísk investuje samospráva ročne približne 60 000 eur.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu