Predpokladané náklady na opravu Rosinskej cesty sú 226-tisíc eur, vynechaný úsek dokončia


Foto: Predpokladané náklady na opravu Rosinskej cesty sú 226-tisíc eur, vynechaný úsek dokončia

V závere júna prebiehala na Rosinskej ceste v Žiline rekonštrukcia asfaltového krytu vozovky, ktorý bol na mnohých miestach výrazne poškodený. Opravu financuje Žilinský samosprávny kraj, ako subjekt zodpovedný za správu a údržbu tejto cesty. Frekventovanou ulicou jazdia denne stovky až tisíce vozidiel, mnohé smerujú až z Rajeckej doliny a cez obce Turie a Višňové sa vyhýbajú vjazdu do Žiliny cez Bytčicu.

Po poslednej zima bola cesta v dezolátnom stave a jej oprava bola preto viac ako nevyhnutná a zo strany vodičov už dlhodobo očakávaná. Cestári začali s prvými prácami 25. júna, odkedy vykonávali frézovanie a následne v ďalších dňoch urobili pokládku nového mikrokoberca.

S novým kobercom je však väčšina vodičov nespokojná a jazdu po ňom hodnotia ako veľmi nekomfortnú. Vyplýva to aj z nášho prieskumu realizovaného na sociálnej sieti: https://www.facebook.com/zilinak/posts/2399271600153721. Taktiež upozorňujú na úsek, ktorý bol vynechaný a pritom obsahuje výtlky a rôzne nerovnosti. Oslovili sme preto samosprávu aby sme zistili, či práce budú pokračovať, alebo už definitívne skončili.

Ako nám potvrdila hovorkyňa Martina Remencová z kancelárie predsedníčky ŽSK, práce ešte budú ďalej pokračovať a v rámci nich sa opraví aj vynechaný úsek v dĺžke približne 100 metrov.


Rekonštrukcia cesty na Rosinskej ulici nie je ukončená, ale v prácach sa bude pokračovať. Opravený bol prvý dvojkilometrový úsek cesty, kde sa položil nový asfaltový mikrokoberec. Opravovať sa bude ďalší kilometer cesty, kde sa položí asfaltobetónový kryt a aj ďalší asi 100 metrový úsek, ktorý bol v prvej fáze vynechaný preto, že v tomto mieste je nutné z dôvodu rozsiahleho poškodenia cesty použiť inú technológiu (bude sa zosilňovať povrch vozovky a položí sa nový asfaltový koberec),“ spresnila.

Žilinský samosprávny kraj predpokladá s celkovými nákladmi na rekonštrukciu Rosinskej cesty v sume približne 226 400 EUR. Akonáhle sa podarí ukončiť posledné naplánované práce, v čo najkratšom čase pribudne aj nové vodorovné dopravné značenie.

Galéria: 11 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu