V Dobšinského sade na Vlčincoch bola založená lúka z poľných kvetov, urodilo sa už aj prvé ovocie


Foto: V Dobšinského sade na Vlčincoch bola založená lúka z poľných kvetov, urodilo sa už aj prvé ovocie
Galéria: 8 fotiek

Zdá sa, že aj Žilina sa postupne pridá k mestám, ktoré chcú zmeniť svoj postoj k trávnikom a koseniam trávy. V sade na sídlisku Vlčince už bola založená prvá kvetinová lúka, ktorá bude malou prírodnou rezerváciou pre včely a motýle. Nakoľko prevládajú v súčasnosti horúčavy, semienka lúčnych kvetov je nutné pravidelne večer polievať. Členovia OZ Dobšinského sad sa veľmi tešia, keď začnú klíčiť a obohatia celý priestor svojimi farbami a vôňami.

Po úspešnom založení prvej lúky chcú v Dobšinského sade vysadiť ďalšiu

„Človek sa obrátil proti prírode. Sám seba klame niečím, čo vyzerá ako víťazstvo. No v konečnom dôsledku je to prehra. A pritom sú jednoduché riešenia,  ako postupne zvrátiť dôsledky nedobrého konania človeka voči prírode. Potrebujeme sadiť stromy, zakladať lúky, čistiť potoky, rieky, jazerá, mokrade a obmedziť nekonečný konzum, na ktorý sme nabehli. Zbytočne kupujeme to, čo vôbec nepotrebujeme,“ hovorí mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Podľa jej názoru je najvyšší čas, aby sme zmenili nezdravý pohľad ľudí na zaobchádzanie s trávnikmi aj v intraviláne obcí a miest. Včely potrebujú pre život kvitnúce kvety no kvôli koseniu o ne prichádzajú.

„Pevne verím, že rapídny úhyn včiel, ktoré sú nositeľom tiež nášho života, nie je nikomu ľahostajný. Nevädze, kúkoľ, černušla. vlčie maky, margarétky, to všetko a ešte oveľa viac by nám malo vyrásť na čerstvo vysadenej lúke v Dobšinského sade,“ dodáva poslankyňa.


V sade sa už zafarbili jahody a urodili sa historicky prvé jabĺčka

V Dobšinského sade sa objavilo už aj prvé ovocie, z ktorého majú mnohí obyvatelia veľkú radosť. Okrem jahôd a jabĺk sa postupne vytvárajú malé strapčeky viniča aj ríbezlí. Najnovšie sa v sade objavili aj lesné jahody, ktoré s veľkou radosťou ochutnávajú najmä deti.

„Vynikajúce je, že ak sa v sade púšťame do nejakej práce, pridávajú sa k nám ľudia spontánne s ponukou pomoci. Viackrát sa pripojili aj deti, ktoré napríklad vypleli bylinkové záhony a pozametali chodníky. Aj záhon, ktorý je bezprostredne pri pieskovisku, budú čistiť mladé mamičky s deťmi,“ teší sa zájmu poslankyňa Martinková.

Po novom chodievajú dokonca obyvatelia sídliska do Dobšinského sadu aj po bylinky. Poslankyňa ich vyzýva, aby neváhali a citlivo si odstrihli bylinky do čajov, či osviežujúcich nápojov. Nazbierať si môžu šalviu, medovku, mätu, rebríček, fenikel, tymián ale aj rôzne ďalšie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu