FOTO: Kamence v Kysuckom Novom Meste sú originálny projekt s netradičnými riešeniami


FOTO: Kamence v Kysuckom Novom Meste sú originálny projekt s netradičnými riešeniami
Galéria: 11 fotiek

V Kysuckom Novom Meste prebieha výstavba mestskej štvrte Kamence. Pod architektonické riešenie projektu sa podpísal medzinárodne uznávaný tím SLLA. Bytové domy sa vyznačujú výnimočnými riešeniami zameranými na spojenie mestského bývania s prírodným prostredím s dôrazom na kvalitu bývania.

Vnútrobloky s parkom bezpečné pre deti

Bytové domy sú usporiadané tak, aby v prednej časti domov boli promenády, drobné obchody a dostatok parkovania. Medzi jednotlivými domami vznikne aj vnútroblok s parkovou zónou a ihriskami bez prístupu automobilov. Obyvatelia domov tak môžu pohodlne a bezpečne tráviť voľný čas v prírodnom prostredí priamo pri dome. Okrem toho má každý byt prístup do komunitnej záhrady svojho bytového domu. Byty na prvých podlažiach majú predzáhradky. Zaujímavo sú riešené aj byty na najvyšších poschodiach, ktoré okrem výhľadov na okolitú prírodu potešia majiteľov rozľahlými terasami.

Veľkorysé balkóny s pergolami

Výnimočným prvkom obohacujúcim každodenný život v byte na Kamencoch je aj riešenie balkónov - majú nadštandardné rozmery a obyvatelia si môžu vybrať z niekoľkých variantov riešenia pergol - prestrešenie lamelami, presklenie, či textilné exteriérové závesy. Balkóny sa tak stanú nielen zaujímavým dizajnovým prvkom stavby, ale aj útulným miestom na každodenné trávenie voľného času.

Bývanie pri rieke

Mestská štvrť Kamence sa nachádza v bezprostrednej blízkosti rieky Kysuca. Zelené priestory bez áut medzi domami vytvárajú promenády až k rieke, ktorej nábrežie v budúcnosti prejde revitalizáciou. Lokalita ponúka obyvateľom príjemné prírodné prostredie doslova pár krokov od domu.

SLLA

Architektonická kancelária SLLA vznikla v Barcelone v roku 2003. Zakladateľmi sú Michal Sulo a Miriam Lišková. Pod ich vedením získal ateliér niekoľko medzinárodných architektonických ocenení, realizoval projekty na Slovensku, v Čechách, Rakúsku, Španielsku, ale aj v Afrike. Vo svojich architektonických návrhoch kladú dôraz predovšetkým na kvalitu bývania a prepojenia mestského života s prírodným prostredím.

Web projektu: www.kamence.sk
https://www.facebook.com/kamenceknm/




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Istrofinal