Sociálno-ekonomický podnik ŽSK dnes otvoril svoju prvú prevádzku - práčovnu v Žiline


Foto:  Sociálno-ekonomický podnik ŽSK dnes otvoril svoju prvú prevádzku - práčovnu v Žiline
Galéria: 20 fotiek

V roku 2018 vznikol Sociálno-ekonomický podnik Žilinského samosprávneho kraja, v ktorom chce župa spájať výhody zamestnávania aj sociálne znevýhodnených osôb a zároveň šetrenia nákladov na externé dodávanie vybraných služieb. 

Prvou prevádzkou je práčovňa, ktorá sídli na Jarnej ulici v prenajatých priestoroch Spojenej školy internátnej v Žiline. Dnes priestory, ktoré prešli rekonštrukciou, slávnostne otvorili. Súčasťou nového podniku, ktorý získal registráciu v apríli 2019, je aj moderné profesionálne vybavenie za viac ako 60-tisíc eur.

Dnes je práčovňa zatiaľ jediným registrovaným sociálnym podnikom v našom kraji, zamestnaných tu je päť stálych pracovníkov a sociálne či zdravotne znevýhodnené osoby. „Prácou v práčovni si osvoja pracovné návyky, vďaka čomu sa ľahšie uplatnia na pracovnom trhu. Verím, že im týmto spôsobom pomôžeme zlepšiť kvalitu ich života,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová. 

V začiatkoch bude prevádzka spolupracovať s tromi centrami sociálnych služieb v pôsobnosti Žilinskej župy – CSS Tau Turie, DSS Synnónia a CSS Lúč. Do budúcnosti však budú služby prístupné aj iným subjektom.

„Svoje služby budeme v začiatkoch poskytovať najmä organizáciám v pôsobnosti Žilinskej župy, ale radi by sme oslovili aj komerčné subjekty a širokú verejnosť,“ potvrdil Viktor Bučko, konateľ Sociálno-ekonomického podniku ŽSK, s.r.o. Podnik pomôže znevýhodneným ľuďom zamestnať sa, čím ale proces zlepšenia ich situácie nekončí.

Naopak, Sociálno-ekonomický podnik ŽSK chce zamestnancom podať pomocnú ruku aj pri hľadaní ďalšej práce mimo sociálne podniky: „Našou úlohou je im pomôcť aj neskôr v práci, aby z nej nemali stres a aby sme im pomohli nájsť ďalšie pracovné miesto - iné, o ktoré budú mať záujem. To je hlavným cieľom,“ doplnil Bučko. 


Zriadenie sociálno-ekonomického podniku schválili župní poslanci minulý rok. Jeho činnosťou budú drobné opravy, údržba, servis budov, in-house riešenia a sociálne podnikanie. Šancu na nový začiatok poskytne dlhodobo nezamestnaným, či spoločensky a zdravotne znevýhodneným ľuďom.

Práčovňa je zatiaľ prvou prevádzkou, sociálno-ekonomický podnik postupne rozšíri svoju činnosť aj o drobné opravy, maliarske a natieračské práce i kosenie, ktoré bude vykonávať pre samosprávny kraj a jeho organizácie. Tieto služby by sa mohli zefektívniť z časového i finančného hľadiska, keďže budú vykonávané vlastnou servisnou organizáciou v pôsobnosti ŽSK. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu