Vankúšiky na detskom oddelení nemocnice v Žiline si obľúbili deti i rodičia


Foto: Vankúšiky na detskom oddelení nemocnice v Žiline si obľúbili deti i rodičia Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Nadácia Anjelské krídla priniesla ďalšiu zásielku unikátnych vankúšikov „Anjelikov“ pre pacientov detského oddelenia žilinskej nemocnice. Pilotný projekt, ktorý odštartovala nemocnica s nadáciou vo februári tohto roka, si získal veľkú obľubu u detí i rodičov a pozitívne ohlasy počuť tiež zo strany zdravotníkov.   

Vankúšiky deťom pomáhajú bojovať so strachom a stresom z hospitalizácie i nového prostredia. Ako informoval generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igor Stalmašek, najmenší pacienti sú síce na žilinskej pediatrii hospitalizovaní priamo s rodičmi, no aj takéto maličkosti dokážu zmeniť atmosféru nemocničného prostredia a zmierniť pocit odlúčenia od domova.

„Po troch mesiacoch môžem povedať, že projekt sa veľmi odsvedčil. Máme samé pozitívne ohlasy, rodičia a deti už pri príjme obzerajú box s vankúšikmi a čakajú, kedy jeden dostanú. Je to presne tá cesta propacientsky orientovaného prístupu, ktorú chceme dostať do našej nemocnice a ukázať, že tak, ako sa menia oddelenia zvonku prostredníctvom rôznych rekonštrukcií, menia sa aj zvnútra spolu s našimi zdravotníkmi,“ zdôraznil I. Stalmašek. 


Vankúšiky odovzdáva správkyňa Nadácie Anjelské krídla spolu s partnerskou organizáciou Slovenského Červeného kríža v Žiline. Zdroj: FNsP ZA

Nadácia Anjelské krídla darovala žilinskej nemocnici už viac ako sto vankúšikov. „Naše srdcia a láska sú na vankúšikoch, chceme ich nemocnici v priebehu roka darovať spolu okolo 700 kusov, čo veríme, že dokážeme vďaka nezištnej podpore sponzorov,“ uviedla zakladateľka a správkyňa nadácie Alexandra Majeríková. Deti, ktoré sa do nemocnice vracajú, vedia podľa slov zastupujúcej vedúcej sestry oddelenia pediatrie Magdalény Padalovej, čo ich čaká sa na vankúšiky hneď pýtajú.

„Páčia sa im a aj rodičia vítajú takúto iniciatívu, pri odchode z oddelenia hovoria, že deti prijateľnejšie reagovali na hospitalizáciu, mojkali si svoj vankúšik, berú si ho následne domov a spomínajú na to, že keď boli v nemocnici, dostali krásny vankúšik. Sme veľmi radi, že podobný projekt máme ako jediní na Slovensku práve v našej nemocnici,“ priblížila M. Padalová.

Sponzori, ktorí pomohli a pomáhajú s projektom anjelské vankúšiky: Promo Design, Dermapoint, Chateau Gbeľany, SČK, MCC medicínsko-cievne centrum, Žirafa CVČ Žilina, Mentor Konzult, Roman Hojer, ADLO bezpečnostné dvere, Rotary Club Žilina, Renomia, SIIDEA, Slov Media Group, KRAL-Turkish Döner Kebab & Pizza.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina