VIDEO: Nočný požiar poškodil Rondel, autobusy ani vlaky nepremávajú, rozsah škôd sa vyhodnocuje


Foto: VIDEO: Nočný požiar poškodil Rondel, autobusy ani vlaky nepremávajú, rozsah škôd sa vyhodnocuje
Galéria: 13 fotiek

V nedeľu pred 01:30 hod. došlo v Žiline k veľkému požiaru, pri ktorom bola poškodená divadelná sála kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie a tiež mostný objekt kruhového nadjazdu Rondel. Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu a zasadať musel aj krízový štáb. Doprava bola presmerovaná, časť nadjazdu v smere zo Závodia na centrum, Poprad a Prievidzu je uzavretá.

Na mieste sú policajné hliadky a v súčasnosti sa umiestňuje dopravné značenie, ktoré usmerní vodičov. Obmedzená je nielen mestská hromadná doprava ale aj železničná doprava v úseku Žilina - Rajec. Vlaky boli nahradené autobusmi, Dopravný podnik mesta Žiliny presúva trolejbusy s pomocou odťahového vozidla do ostatných častí mesta, aby mohol v pondelok ráno zabezpečiť prepravu cestujúcich.

„Od 04:00 ráno sme spolu so zástupcami mesta, hasičského a policajného zboru na mieste. O 07:00 prvý krát zasadol krízový štáb a od 09:00 je v Žiline vyhlásená mimoriadna situácia, kvôli možným dopravným komplikáciám . Prosíme aj touto cestou vodičov, aby sa dnes aj zajtra vyhli prejazdu cez Rondel a hlavne zajtra (pondelok) zvážili iný spôsob dopravy v Žiline ako je auto,“ uviedol žilinský primátor Peter Fiabáne.

Unikátna divadelná sála bola súčasťou Stanice Žilina-Záriečie od roku 2009. Počas poslednej noci ju zachvátil požiar, ktorý napáchal obrovské škody.

„Poškodením vznikla predbežná škoda vo výške 213.000 €. Polícia na prípade intenzívne pracuje a vykonáva všetky potrebné úkony a opatrenia v zmysle Trestného poriadku za účelom objasnenia skutku. Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku požiaru sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ uviedol žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Rondel je od dnešného rána pre cestnú a železničnú dopravu uzavretý

Pri požiari došlo k poškodeniu mostného objektu Rondla, z tohto dôvodu je jeho časť neprejazdná. Mieru poškodenia vyhodnocujú odborníci, ktorí budú aj v pondelok vykonávať s pomocou techniky monitoring. Mesto Žilina komunikuje so Slovenskou správou ciest o urýchlenom dokončení rekonštrukcie cesty I. triedy pod Rondlom, v snahe uľahčiť dopravu v tejto lokalite. 

Pracovníci Slovenskej správy ciest začali pracovať na dokončení už v dopoludňajších hodinách. Vodiči ale aj ľudia využívajúci hromadnú dopravu by mali od pondelka počítať s obmedzeniami v doprave, so zdržaniami a mali by zvoliť alternatívne trasy. Pri presune mestom je potrebné vyhnúť sa oblasti Rondla a vyraziť na cesty skôr.



Upozornenie pre verejnosť

Z dôvodu uzavretia kruhového objazdu v smere zo Závodia do centra museli byť linky MHD, ktoré prechádzajú týmto, úsekom dočasne presmerované.

Linky č. 6, 21, 29 a 67 obchádzajú úsek od Závodskej po uliciach Škultétyho, Bánovská cesta, Kamenná cesta a Rajecká späť na Rondel a zastávku Hálkova.

Pozor - zastávka Závodská v smere do centra je pre linky č. 6, 21 a 29 dočasne presunutá na ulicu Škultétyho - súčasná zastávka v trase linky č. 26.

Upozorňujeme, že pri tejto obchádzke dochádza k meškaniu spojov liniek č. 6, 21, 29 a 67 v smere do centra.

Polícia pripravuje úpravu dopravného značenia na kruhovom objazde s cieľom zobojsmerniť jednu polovicu kruhového objazdu. V takom prípade budú vozidlá MHD premávať bez obchádzky.

Nočný požiar má dopad aj na železničnú dopravu na trati Žilina - Rajec, bol úsek Žilina - Bytčica uzatvorený a dopravu zabezpečuje náhradná autobusová doprava. V úseku Bytčica - Rajec premávajú počas nedele vlaky v štandardnom režime.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu