K medzinárodným protestom Fridays for Future sa 24. mája 2019 pripojí aj Žilina


Foto: K medzinárodným protestom Fridays for Future sa 24. mája 2019 pripojí aj Žilina Foto: Marek Gřešek

Po marcovom proteste snaha upozorniť na klimatické pomery a dosiahnuť ich zlepšenie neutícha, po celom svete sa opäť pripravujú protesty v rámci Global Climate Strike For Future. FFF (Fridays for Future) je ekologické hnutie študentov, ktoré vzniklo vo Švédsku Gŕetou Thunberg.

Gréta je mladé, 16-ročné dievča, ktoré v minulom roku prestala v piatky chodiť do školy a namiesto školy stávala pred parlamentom a upozorňovala politikov na dôležitosť riešenia ekologických otázok.

Postupom času sa ku Gréte pridávalo viac a viac študentov až z toho vzniklo celosvetové hnutie v ktorom nielen študenti vyjadrujú znepokojenie nad stavom životného prostredia a klimatickými zmenami. “Chcem, aby ste panikárili ako keby vám horel dom !” odkazuje Gréta.

K medzinárodným protestom sa pripojí aj Žilina, už po druhýkrát v tomto roku

Ku Gréte sa 24.5. pridajú po druhýkrát aj Žilinčania, pôjde o pochod začínajúci o 9:00 na Mariánskom námestí a končiaci v Sade SNP o 11 hodine. Pochod budú sprevádzať prejavy študentov a hostí.


„Vítaní sú všetci, ktorým záleží na stave životného prostredia a ktorí by chceli týmto spôsobom dať najavo aj mestu ich túžbu po vyriešení ekologických problémov. FFF Žilina má spísané požiadavky na mesto, ktoré sa snaží presadiť, preto ich cesta nekončí, kým ich nedosiahnu. Chcú taktiež ľudí poučiť o dôležitosti výberu politikov, ktorí sa snažia zachrániť našu planétu nielen slovami,“ uviedli za organizátorov zhromaždenia v Žiline Nina Konáriková a Marek Gřešek.

Prvé zhromaždenie sa v Žiline uskutočnilo v marci. Zdroj: Marek Gřešek


Na zasadnutí OSN v Paríži bolo vyhlásené, že ak nedokážeme odvrátiť oteplovanie planéty o viac než 1,5 stupňa, bude to mať katastrofálne následky pre nás všetkých.

Ostáva nám už málo času na to niečo zmeniť a dôsledky zanedbania klimatickej otázky môžeme pozorovať všade okolo seba v podaní topenia ľadovcov, čo má za následok masívne úmrtie ľadových medveďov. Silne sa to odráža aj na poľnohospodárstve.

„Ďalšie bližšie informácie môžete nájsť na Facebooku (Fridays for Future Žilina), na oficiálnych stránkach Fridays for Future, alebo prídite na protest 24.5. a opýtajte sa nás na mieste a my Vám radi odpovieme. Kým dochádzajú výhovorky, nám všetkým dochádza čas. Zapojme sa všetci a začnime túto klimatickú krízu reálne riešiť,“ dodali organizátori.

Program:
9:00 Začiatok
Úvodný príhovor
Vývoj Fridays for Future
Hosť
Pochod
Príchod do parku SNP
Eurovoľby 2019
Plány
11:00 Oficiálne ukončenie

 


 

Miesto: Mariánske námestie Žilina
Dátum: 24.05.2019 - 09:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Fridays for Future Žilina