Kliešťom začala sezóna, nakazené parazity sa nachádzajú aj v niektorých oblastiach pri Žiline


Foto: Kliešťom začala sezóna, nakazené parazity sa nachádzajú aj v niektorých oblastiach pri Žiline Foto: ilustračné

S príchodom teplejších dní začínajú obyvatelia postupne navštevovať lesy alebo lúčne porasty za účelom rekreácie, pri teplote od ôsmich stupňov začínajú byť aktívne kliešte. Úrad verejného zdravotníctva (UVZ) Slovenskej republiky upozornil na ich výskyt už v marci, prvé prípady boli zaznamenané rekordne skoro - vo februári. 

„Malé parazity sa vyskytujú v trávnatých porastoch s výškou od dvadsať centimetrov do jedného metra, v záhradách, v parkoch i v lesoch, ale v posledných rokoch v dôsledku klimatických zmien sa dostávajú aj do vyšších zemepisných polôh, až do nadmorskej výšky nad 1000 metrov,“ spresňuje ÚVZ SR

Časť klieštov je nakazených, ich najväčší výskyt je v oblasti pozdĺž Váhu. Endemické oblasti sa nachádzajú aj pri Žiline, a to konkrétne v oblasti Hradiska a Dubňa a takisto v katastrálnych územiach Nededza a Kotrčina Lúčka.  

Základné zásady ochrany pred kliešťom: 

-    vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov, ako sú okraj lesa, vysoké porasty tráv, krovie
-    počas pobytu v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte
-    používajte repelenty
-    po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo 

Kliešť sa najčastejšie prisaje: 
-    do vlasatej časti hlavy
-    do slabín a podpazušia
-    za uši
-    do podkolennej jamky
-    na intímne miesta


Ako správne vybrať kliešťa? 

Kliešť prereže ostrými hryzadlami pokožku a sosákom, na ktorom má háčiky, sa prisaje v rane. Čím dlhšie môže cicať krv, tým pevnejšie sa prichytí a tým ťažšie sa ho zbavíte. Kliešťa si odstráňte z tela vždy a nikdy naňho nesiahajte holými rukami. Pri vyberaní použite pinzetu, háčik alebo klieštiky, kúpite ich v lekárni, poradia vám aj ďalšie prostriedky, ktoré uľahčujú vytiahnutie kliešťa.

Nekvapkajte naňho olej, ani žiadnu masť, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv so slinami späť do rany. Kliešťa uchopte pinzetou alebo háčikom čo najbližšie k hlave. Jemne ním hýbte do strán a potom pomaly, kolmo k pokožke, ho pinzetou alebo háčikom vytiahnite. 

Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť, v takom prípade choďte k lekárovi, aby ho odstránil. Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte, rovnako vydezinfikujte použitú pinzetu, háčik alebo klieštiky a dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou. 

Proti encefalitíde sa môžete dať zaočkovať

Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie. Organizmus ochráni tri roky, po prvom preočkovaní až päť rokov. O vakcínu môžete požiadať svojho všeobecného lekára. Základné očkovanie pozostáva z podania troch dávok vakcíny, prvú je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch – v januári alebo vo februári. 

Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia deväť až dvanásť mesiacov po druhej. Existuje aj skrátená schéma očkovania, pri nej sa druhá dávka podáva už za dva týždne.

Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky. Kompletné očkovanie ochráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky. Protilátky sa vytvoria o desať až štrnásť dní po podaní druhej dávky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu