Náklady na účasť MsHK Žilina v prvej lige budú takmer polovičné, výrazne klesnú aj príjmy


Foto: Náklady na účasť MsHK Žilina v prvej lige budú takmer polovičné, výrazne klesnú aj príjmy Foto: ilustračné

Hokejový klub MsHK Žilina sa po neúspešnej barážovej sérii s Michalovcami predstaví počas nadchádzajúcej sezóny v 1. slovenskej hokejovej lige. Mestské zastupiteľstvo zaviazalo uznesením predstaviteľov klubu vypracovať finančnú analýzu nákladov pre varianty účasti v extralige aj 1. lige.

Klub bude mať vďaka účasti v nižšej súťaži nižšie náklady, no výrazne klesnú aj predpokladané príjmy. Vyplýva to z finančnej analýzy nákladov a príjmov pre hokejovú sezónu 2019/2020 pre „A“ družstvo MsHK Žilina, ktorú na najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline predkladajú Ján Nociar, generálny manažér klubu a Peter Durmis, predseda predstavenstva a zároveň poslanec.

Náklady v prvej lige by mali byť v predpokladanej výške 389 420 eur, čo je oproti 705 140 eurám z extraligy len o niečo málo viac ako polovica.

Šetrenie na mzdách hráčov aj ubytovaní a strave

Najvýraznejšie šetrenie sa predpokladá v odmenách pre hráčov, realizačný tím, ubytovaní aj výstroji. Autori analýzy však pripomínajú, že ani prvá liga sa nedá celá odohrať len s vlastnými odchovancami a mladými hráčmi, ktorí by mohli fungovať na základe “amatérskych hráčskych zmlúv”, teda s mesačnou odmenou na úrovni do výšky minimálnej mzdy.

„Je potrebné však počítať aj s tým, že celá súťaž sa nedá odohrať len s vlastnými odchovancami a „mladými“ hráčmi a teda káder bude dopĺňaný hráčmi so skúsenosťami z vyšších súťaží, ktorých hráčske zmluvy už budú na profesionálnej úrovni a teda aj v iných číslach, čo sa týka mesačných odmien,“ uvádza dôvodová správa. 

Pre prvú ligu sa už nepočíta so zahraničnými legionármi, ktorých účasť v kádri vyvolávala náklady na ubytovanie. V 1. lige sa obmedzí aj úroveň poskytovanej stravy alebo nutnosť nákupu kompletnej výstroje a jej častí na mieru. Oproti extralige nebude nutné zaistiť ani videoréžiu a videotechnika, keďže toto nevyplýva z predpisov Slovenského zväzu ľadového hokeja.


S účasťou mimo extraligy výrazne klesnú aj príjmy

Klub MsHK Žilina síce ušetrí na nákladoch, no účasť v menej prestížnej lige sa prejaví aj na príjmovej zložke. Analýza predpokladá príjmy z reklamy od partnerov a sponzorov na polovičnej úrovni, teda spolu vo výške 100-tisíc eur. Výrazný škrt cez rozpočet spôsobí aj výpadok príjmu od riadiaceho orgánu extraligy, na ktorý majú zainsteresované kluby každoročne nárok: 

„PRO – HOKEJ (resp. SZĽH, ak dôjde k zmene riadenia extraligy) je aktuálnym riadiacim orgánom Tipsport extraligy, ktorého akcionárom bol aj MsHK Žilina. Práve z titulu marketingových práv a uzatvorených reklamných zmlúv prostredníctvom PRO – HOKEJ a. s., extraligové kluby mali príjem, ktorý bol v značnej miere nápomocný v rozpočtoch extraligových klubov – príjmová časť.“

Aj preto bude potrebné prevádzku klubu, ktorého jediným vlastníkom je mesto Žilina, dofinancovať predpokladanou sumou 250-tisíc eur, ktorá je o 50-tisíc nižšia ako odhadovaná dotácia pre účasť v extralige. Vedenie MsHK Žilina upozorňuje, že aj prvoligová účasť predstavuje záťaž pre mestský rozpočet v prípade, že by sa klub nepodarilo odpredať. 

Analýza nákladov a príjmov MsHK Žilina pri účasti v extralige a prvej lige. Zdroj: www.zilina.sk

„Klub bez finančnej podpory zo strany jediného akcionára - Mesta Žilina, nemá nádej na „prežitie“ v akejkoľvek súťažnej forme, len finančná záťaž bude rozdielna v prípade prvoligovej príslušnosti oproti extralige. Nie je mysliteľné, aby klub bez finančnej pomoci zo strany mesta, dokázal naplniť rozpočet pri akejkoľvek forme súťaže. Aj u „neštátnych“ extraligových a prvoligových hokejových klubov, mestá finančne dotujú kluby,“ uzatvára predkladaný materiál.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu