Súťaž „Do práce na bicykli“ štartuje už 1. mája, zapojiť sa môžu aj skupiny študentov


Foto: Súťaž „Do práce na bicykli“ štartuje už 1. mája, zapojiť sa môžu aj skupiny študentov

Obľúbená celonárodná kampaň „Do práce na bicykli“ pokračuje aj v roku 2019. Do práce na bicykli sa tak v máji opäť vydajú tisícky Slovákov, ktorí svojim zapojením do súťaže upozornia na potrebu zlepšenia podmienok pre cyklistov v mestách a zvýšenia tolerancie zo strany motoristov. Na bicykle o necelý mesiac nasadnú aj Žilinčania.

Súťaž začína 1. mája 2019 a bude pokračovať počas celého mesiaca, kedy budú súťažiaci dochádzať do práce na bicykli a svoje údaje o jazdách si budú priebežne evidovať do systému. Cyklisti zo Žiliny, ktorí majú záujem zapojiť sa do kampane, musia najneskôr do 5. mája 2019 vytvoriť a registrovať dvoj - až štvorčlenné tímy z rovnakej organizácie sídliacej na území mesta.

Zapojiť sa môžu aj skupiny študentov, podmienkou je však vek minimálne 15 rokov. Aj oni sa tak pridajú k obrovskému pelotónu, ktorý zabojuje o atraktívne ceny v podobe elektrického bicykla, elektrokolobežky či skladacích bicyklov. Účastníci takýmto spôsobom podporia svoje mesto aj v súťaži o cyklostojiská s verejnými cyklopumpami, ktoré poputujú do 5 aktívnych samospráv. Vlaňajší rekordný ročník s viac než 11 000 účastníkmi z 81 samospráv by chceli organizátori prekonať.

„Bicyklovanie získava každým rokom väčšiu popularitu, čím však zároveň narastá potreba budovania bezpečnej cyklistickej infraštruktúry. Veríme, že cyklistov bude tento rok vidieť a počuť ešte viac ako vlani,“ uviedla Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, ktorá je národnou koordinátorkou kampane.


Tohtoročná, v poradí šiesta celoslovenská akcia s ústredným mottom „Roztočíme to spolu!“ bude propagovať rozvoj udržateľnej mobility v mestách. Má tiež motivovať zamestnávateľov k pozitívnym zmenám na pracovisku, či už k budovaniu stojísk pre bicykle, spŕch pre zamestnancov alebo odkladacích priestorov.

Myšlienku tohto unikátneho projektu každoročne podporuje i Mestský úrad v Žiline

„Kampaň si našla medzi Žilinčanmi svojich fanúšikov, ktorí takýmto spôsobom dokazujú, že im záleží na životnom prostredí. Tento rok sme to našim obyvateľom uľahčili, od konca marca majú k dispozícii verejné bicykle, ktoré si môžu na jednu hodinu bezplatne požičať,“ doplnil primátor mesta Peter Fiabáne.

Lokálnym koordinátorom súťaže pre mesto Žilina je Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility, e-mail: lubos.slebodnik@zilina.sk. Viac informácií o pravidlách a priebehu súťaže nájdete na webovej stránke www.dopracenabicykli.eu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu