Na ceste pod Strečnom vzniknú ubytovacie jednotky, poslúžia pri očakávaných viacdňových zápchach


Foto: Na ceste pod Strečnom vzniknú ubytovacie jednotky, poslúžia pri očakávaných viacdňových zápchach

Na ceste I. triedy 18, ktorá spája Žilinu a Martin známym úsekom popod hrad Strečno, by mali v najbližších rokoch vzniknúť desiatky nízkometrážnych ubytovacích jednotiek. Vyplýva to z dokumentácie, o ktorej budú kompetentné strany rokovať počas najbližších rokov.

Projekt s označením “Sleep´n´Ride I/18” má pomôcť odľahčiť dopravnú situáciu pod Strečnom, a to najmä od diaľkových šoférov. Podľa návrhu by si tí práve v oblasti okolo Strečna, vďaka vybudovanej ubytovacej infraštruktúre a zázemiu, mohli plánovať povinné prestávky. 

Aj keď je dokumentácia zatiaľ len vo fáze návrhu, podľa informácií nášho čitateľa by malo dôjsť k vybudovaniu približne 300 lôžok pre krátkodobé prespávanie. V najbližších rokoch sa podľa materiálu očakáva výrazné zahustenie dopravnej situácie na spomenutej ceste, pričom takéto riešenie je jedným z krokov k aspoň čiastočnému zmierneniu nárastu tranzitnej dopravy.


Minigolf a betónové outdoor stoly pre ping-pong na odreagovanie

Návrh nespresňuje, v akej podobe by mali ubytovacie kapacity vzniknúť, ich správcom by však mal byť jeden z prevádzkovateľov ciest na Slovensku. „Správcom nehnuteľného majetku ako i systému pre výber poplatkov bude niektorá z entít, zodpovedných za komunikácie v danom úseku,” dopĺňa dôvodová správa.

Ak prejde riešenie do fáze realizácie, malo by poskytnúť možnosť odpojenia sa v konkrétnom úseku a ubytovania sa za nákladové ceny v okolí cesty a to až do doby výstavby tunela, ktorý sa nachádza neďaleko. Predkladacia správa hovorí aj o tom, že vozidlá so zaplatenými diaľničnými poplatkami by mali mať nárok na zľavu a v prípade pobytu viac ako 8 hodín raz mesačne aj teplú stravu. 

Okrem reštauračného zariadenia by mohli v oblasti výhľadovo vzniknúť aj možnosti pre rekreáciu - podľa správy je v zahraničí bežným štandardom vybudovanie maloloptičkových hier - typicky minigolf alebo outdoor stoly z betónu pre ping-pong, ktoré najmä starší Žilinčania poznajú zo sídlisk. 

Návrh by sa mal prerokovať dnes 1. apríla 2019 a v prípade, že dnes nedôjde k dohode, vždy najskôr až o rok - na deň bláznov. Či je realizácia projektu reálna, alebo ide len o prvoaprílový žart, bude jasné v najbližších hodinách. Väčšina diskutujúcich na Facebooku, ktorí čítajú len nadpisy, v tom však budú mať jasno okamžite.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu