Čitateľke spadol do otvorenej šachty psík, varuje ostatných pred neosadenými otvormi v Strážove


Foto: Čitateľke spadol do otvorenej šachty psík, varuje ostatných pred neosadenými otvormi v Strážove Foto: čitateľka

Začiatkom marca sa stal čitateľke Lucii v mestskej časti Žilina - Strážov nepríjemná udalosť - pri venčení prišla o psíka, ktorý spadol do neoznačenej šachty bez poklopu.

„Dňa 5. marca 2019 nám do neoznačeného kanála bez poklopu, ktorý bol minimálne viditeľný v tráve, spadol psík. O psíka sme v sekunde prišli. Kedže pre nás bol ako člen rodiny, nejdem spomínať finančnú ujmu, ale skôr psychickú,“ uviedla Lucia.

Následne celú vec nahlásila štátnej polícii a spoločnosti Severoslovenské vodárne a kanalizcie, a. s., ktorej technik následne poklop osadil. Ako dodala, žiadali o skontrolovanie všetkých poklopov, keďže už za necelé dva týždne objavili ďalšiu neuzatvorenú šachtu (na titulnej fotografii).

Podľa jej slov ale k náprave nedochádza a obáva sa prípadnej tragédie: „Neviem si predstaviť, že by tam spadlo dieťa,“ dodáva. Problémom je, že neoznačené šachty s chýbajúcimi poklopmi sa môžu často nachádzať vo vysokej tráve či medzi krovinami, kde ich človek pri prechádzaní zbadá na poslednú chvíľu.


Ak objavíte šachtu bez poklopu, kontaktujte mestskú či obecnú políciu

nie všetky vstupné šachty patria však pod správu SEVAK-u, podzemných vedení existuje množstvo a k nim prislúchajúce šachty majú svojich vlastníkov a prevádzkovateľov. Zástupca spoločnosti Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s spresnil, že poklopy a ich osadenie kontrolujú v rámci bežnej prevádzky.

„V prevádzke našej spoločnosti sú potrubia verejnej kanalizácie a verejného vodovodu. Kontrolu šachiet resp. poklopov vykonávame v rámci bežnej prevádzky a kontroly týchto sieti. Samostatná evidencia kontroly šácht neexistuje,“ spresnil Igor Duhár zo spoločnosti Severoslovenské vodárne a kanalizácie, a.s. Chýbajúce poklopy sú častokrát prejavom vandalizmu, ku krádežiam dochádza podľa jeho slov sporadicky.  

Ak nájdete akýkoľvek otvor bez poklopu, nahláste ju na príslušný odbor mestského úradu alebo privolajte mestskú políciu. „V prípade zistenia poškodenia, resp. absencie poklopu je dobré šachtu, lokalitu zdokumentovať fotografiou a identifikovať, následne ohlásiť na obec, resp.  príslušný odbor mestského úradu, obecnú, mestskú políciu. V prípade, že je podnet nahlásený priamo našej spoločnosti, podnet preveríme. Ak ide o zariadenie v našej prevádzke miesto do trvalého zabezpečenia provizórne zaistíme,“ uzavrel Duhár. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu