Po vyčistení Frambora odstránili neporiadok v okolí železničnej trate pod estakádou aj Železnice SR


Foto: Po vyčistení Frambora odstránili neporiadok v okolí železničnej trate pod estakádou aj Železnice SR

Cestujúcim, ktorí využívajú železničné spojenie zo Žiliny do Rajca, sa v posledných mesiacoch naskytal nepekný pohľad na okolie trate. V oblasti ulice Pavla Mudroňa a pod estakádou sa nachádzalo viacero odpadkov a nečistôt. Upozornil na to aktivista Ján Rzeszoto, ktorý zaslal podnet aj na portál Odkaz pre starostu.

Mestská poslankyňa Iveta Martinková v súčastnosti aj s pánom Rzeszotom a ďalšími aktivistami pracuje na vyčistení priestoru pod žilinskou estakádou. Len nedávno sa uskutočnilo ďalšie dobrovoľnícke čistenie, ktorého sa zúčastnilo množstvo ľudí a to nielen zo Žiliny.

V náväznosti na už prebiehajúce aktivity s cieľom zveľadenia životného prostredia v tejto oblasti, bolo vykonané aj čistenie koľajiska a okolia železničnej trate. Odstránenie odpadkov vykonali zamestnanci Železníc Slovenskej republiky.

Stredisko miestnej správy a údržby ŽSR Žilina vykonáva pravidelné prehliadky železničnej trate a pozemkov vo svojom vlastníctve. Podľa vyjadrení postupuje pri zistení nezákonne umiestneného odpadu v zmysle Zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch.


V tomto roku vykonali ŽSR na trati Žilina - Rajec tiež výrub krovín a to z dôvodu zaistenia rozhľadových pomerov na železničných priecestiach. Drevnú hmotu následne pracovníci štiepkovali a v rámci prác spracovali aj konáre ovocných stromov, umiestnených pri trati pravdepodobne miestnymi občanmi. 

Po výzve pána Rzeszota vykonala spoločnosť Železnice Slovenskej republiky odstránenie odpadkov a celkové vyčistenie okolia železničnej trate. Množstvo vyzbieraného odpadu skončilo vo vreciach, ktorých nebolo málo. Pôvodne znečistený priestor teraz vyzerá úplne inak.

„ŽSR nie sú pôvodcom tohto odpadu, ale nakoľko sa odpad nachádza v prevádzkovom priestore koľajiska, bude odstránený zamestnancami ŽSR, ale až po odstránení nelegálnej skládky v okolí prevádzkového priestoru koľajiska. Pri zistení nezákonných skládok budeme opätovne postupovať v zmysle zákona o odpadoch,“ uviedla Eva Rovňanová, vedúca kancelárie riaditeľa OR ZA.

Na žiadosť o vyčistenie koľajiska a ochranného pásma trate do Rajca zareagovali ŽSR promptne a priestor vyčistili. Ako dôkaz poslali aj fotografie z miesta.

„Touto cestou a takto verejne sa chcem poďakovať p. Mgr. Eve Rovňanovej a p. prednostovi sekcie železničných tratí a stavieb OR Žilina Ing, Jozefovi Blahovcovi za ich podporu a promptné vybavenie žiadosti. Od začiatku tohoto roka ŽSR v tomto priestore už urobili viacero zásahov,“ uviedol na sociálnej sieti aktivista Ján Rzeszoto.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu