Vo štvrtok sa očakáva prvý najteplejší deň v roku, silný vietor aj výskyt ďalšieho piesku z Afriky


Foto: Vo štvrtok sa očakáva prvý najteplejší deň v roku, silný vietor aj výskyt ďalšieho piesku z Afriky Foto: ilustračné / pixabay.com

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes 6. marca výstrahu 1. stupňa pred vetrom pre všetky okresy Žilinského kraja. Okrem toho však platí od 22:00 hod. pre okresy Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo druhý stupeň výstrahy pred vetrom na horách.

Rýchlosť vetra môže dosiahnuť úroveň 80 km/h a na horách až 105 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v tejto ročnej dobe nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity - najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Podľa portálu imeteo.sk treba okrem vetra počítať aj s pieskom. Ten sa bude nad naše územie dostávať z Afriky, okrem Slovenska sa očakáva jeho výskyt aj iných oblastiach Európy.

Naše územie sa dostane do silného juhozápadného prúdenia, ktoré k nám prinesie veľmi vysoké teploty. Tie sa vo štvrtok dostanú na niektorých miestach až cez hranicu +20 °C. Vo štvrtok 7. marca nás pravdepodobne čaká najteplejší deň od začiatku roka.

Maximálne teploty na Slovensku by sa mali pohybovať okolo hranice +21 °C. Na území Žilinského kraja sa očakáva priemerná teplota na úrovni okolo +15°C.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ