Dobrovoľníci cez víkend čistili Frambor, okrem kamier ho už monitorujú aj hliadky mestskej polície


Foto: Dobrovoľníci cez víkend čistili Frambor, okrem kamier ho už monitorujú aj hliadky mestskej polície
Galéria: 7 fotiek

Počas uplynulej soboty sa uskutočnilo ďalšie dobrovoľnícke čistenie priestoru pod žilinskou estakádou. Aktivisti opäť vyzbierali veľké množstvo odpadu, ktoré tam postupom času navozili neznámi občania a zbavili značnú časť povodia potoka od náletových drevín.

Poslankyňa Iveta Martinková, Ján Rzeszoto a Dušan Feňo kooperovali celú akciu s mestom Žilina, ktoré zabezpečilo veľkokapacitné kontajnery, náradie, vrecia a rukavice. Frambor sa vďaka tejto činnosti mení na nepoznanie.

Okolie je už niekoľko dní monitorované kamerou napojenou na Mestskú políciu Žilina, okrem toho však pribudnú aj častejšie hliadky. Cieľom totiž nie je neustále upratovanie odpadu po nezodpovedných občanoch, ale naopak vykonávanie preventívnych opatrení zamedzujúcich vzniku ďalších skládok.

Mestská polícia v Žiline má už kontrolu územia Framboru vo výkone služby. To znamená, že okrem kamier, ktoré priestor monitorujú, tam budú príslušníci mestskej polície pravidelne chodiť,“ uviedla mestská poslankyňa Iveta Martinková.

Galéria: 7 fotiek

Zaujímavosťou je, že sobotňajšieho čistenia sa nezúčastnili len Žilinčania, ale aj obyvatelia z okolitých miest a taktiež z Prahy a Brna. Postupne sa pripájajú noví dobrovoľníci, čo dokazuje, že záujem o premenu tohto pôvodne zanedbaného miesta rastie.

„Mali sme na očiste Frambora milovníkov prírody z rôznych miest. Zvíťazili sme nad ľudskou aroganciou, bezohľadnosťou a budeme pokračovať,“ dodáva poslankyňa.


K aktivite sa pridali aj hráči čoraz populárnejšej hry geocaching

„Záujem o okolie nám nie je cudzí, keďže sa pohybujeme vonku, spoznávame najrôznejšie zákutia našej zeme a často vidíme smutnú realitu prístupu nezodpovedných ľudí,“ uviedol Juraj Grečnár, dobrovoľník koordinujúci komunitu hráčov na Slovensku.

O kešeroch je známe, že zvyknú organizovať stretnutia zamerané na pomoc životnému prostrediu, ale aj na ochranu zvierat či obnovu historických a kultúrnych pamiatok. „Možnosť zapojiť sa k čisteniu Framborského potoka a jeho okolia mnohí hráči uvítali a radi sa pridajú aj k ďalším,“ uzavrel Grečnár.

Dobrovoľníčka z Prahy, Daniela Pokorná, dodala: „Máme stále kde upratovať a musím pochváliť naše komunity za to, že sa snažia organizovať takéto akcie.“

V oblasti čaká dobrovoľníkov ešte veľa práce, každou ich aktivitou však dochádza k výrazným posunom. Mnohí ľudia prechádzajúci týmto miestom sa veľmi tešia, ako sa zanedbaný priestor postupne mení.

Lokalita Frambor bola kedysi známa práve prameňmi pitnej vody, tá sa využívala na zásobovanie obyvateľstva až dovtedy, kým sa nevybudoval verejný vodovod. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu