Kultúrne inštitúcie Žilinskej župy navštívilo v roku 2018 takmer 1,5 milióna návštevníkov


Foto: Kultúrne inštitúcie Žilinskej župy navštívilo v roku 2018 takmer 1,5 milióna návštevníkov Foto: Žilinský samosprávny kraj

O kultúrne expozície Žilinskej župy je veľký záujem, každý rok ich navštívia tisícky domácich i zahraničných turistov. Minulý rok zaznamenali krajské inštitúcie Žilinského samosprávneho kraja približne 1,5 milióna návštevníkov. Lídrom v návštevnosti je už tradične Oravský hrad, ale veľkej pozornosti sa teší i Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline, či expozície Považského múzea v Žiline.

Riaditeľka Oravského múzea P. O. Hviezdoslava, pod ktoré spadá obľúbený Oravský hrad, hovorí o tom, že veľkú úlohu v získavaní návštevníkov zohráva práve propagácia. „Veľmi dôležitá je reklama či už na Slovensku alebo v zahraničí. Pravidelne sa zúčastňujeme na výstavách cestovného ruchu. Oravské múzeum je už etablované na trhu - je to značka, ktorá má svoje logo, dizajn, či propagačné materiály,“ uviedla Mária Jagnešáková.

Expozície múzea navštívilo vlani  275.536 turistov, z toho najviac až 193.344 ľudí prešlo bránami Oravského hradu. Podľa informácií Oravského múzea P. O. Hviezdoslava najväčší podiel majú domáci návštevníci 82,3 percenta, zvyšok poľskí, českí, maďarskí či ruskí turisti. Komnaty hradu však prilákali aj návštevníkov z Fínska, Dánska, Španielska, Francúzska, Japonska, Izraelu či Kanady. Najviac navštevovaným mesiacom bol august, kedy na Oravský hrad prišlo 47 021 ľudí.

Verejnosť čoraz viac láka aj Oravská lesná železnica, ktorá je ako turistická atrakcia v prevádzke od mája 2008. Za desať rokov sa jej návštevnosť zvýšila o viac ako 66 percent, zo 14.928 na 44.160 ľudí. Otvorenie hradu Likava, ktorý bol pre rozsiahlu sanáciu hradného brala zatvorený počas celej sezóny v roku 2017, sa pozitívne odrazilo na vyšších číslach návštevnosti Liptovského múzea, ktorého expozície minulý rok navštívilo viac ako 150-tisíc turistov. Na znovu otvorený hrad Likava prišlo vlani vyše 10-tisíc návštevníkov.


Obľúbený je Skanzen Vychylovka aj Historická lesná úvraťová železnica

Veľký úspech majú každoročne aj prírodné expozície ako Skanzen Vychylovka či Historická lesná úvraťová železnica spájajúca z oboch strán Kysuce i Oravu. Najnavštevovanejšie je práve Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Jeho bránami prešlo v minulom roku takmer 63-tisíc návštevníkov. V rámci cezhraničného projektu Po stopách technických pamiatok z Podhalia na Liptov bola v uplynulom roku zrekonštruovaná Považská lesná železnička v celkovej dĺžke 920 metrov (aj s výhybkami).

Tento rok je v rámci projektu Otvorené múzeá plánovaná výstavba oddychovo - relaxačnej a poznávacej zóny v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline. Súčasťou bude náučný senzorický chodník - „kyslíková dráha“ a oddychová zóna v okolí jestvujúceho jazera. Zároveň dôjde k výstavbe rozhľadne, vďaka ktorej budú môcť návštevníci obdivovať krásu Vysokých Tatier a tatranskej prírody.

Na tento rok župa vyčlenila zo svojho rozpočtu na rekonštrukcie kultúrnych pamiatok viac ako 700-tisíc eur. Obnova pokračuje na Budatínskom hrade, kde by tento rok mala byť dokončená rekonštrukcia druhého nadzemného podlažia ako aj fasády hradu, zreštauruje sa hradná kaplnka na hrade Strečno a vybuduje sa depozitár v Kaštieli Oščadnica.

Nad rámec bežného rozpočtu župa tento rok navýšila príspevok galériám na akvizície zbierkového fondu (zo 4,5 tisíc na 15 tisíc na galériu) a príspevok pre múzeá na archeologický a architektonický výskum (z 5 na 7 tisíc pre každé múzeum). Príspevok na nákup knižného fondu ostáva nezmenený pre knižnice (10 tisíc pre krajskú knižnicu, ostatné knižnice po 5 tisíc).

Žilinská župa je zriaďovateľom 22 kultúrnych inštitúcií. Vo svojej správe má 5 kultúrnych stredísk, 5 knižníc, 5 galérií, 4 múzeá, 2 divadlá a 1 hvezdáreň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj