Na Žilinskej univerzite v Žiline pripravili jarnú školu programovania - pre učiteľov a študentov


Foto: Na Žilinskej univerzite v Žiline pripravili jarnú školu programovania - pre učiteľov a študentov Foto: FRI UNIZA

V dňoch 18.3.2019 - 22.3.2019 sa na Fakulte riadenia a informatiky (FRI), Katedre technickej kybernetiky, Žilinskej univerzity v Žiline pre veľký záujem opäť uskutoční týždenný intenzívny kurz s názvom “Jarná škola programovania 2019” s podtitulmi “Internet vecí (Internet of Things)”, “Solárne autíčko (Energy harvesting)” a “Umelá inteligencia v počítačových hrách”.

„Pri tejto príležitosti by sme všetkým stredoškolským študentom študentom i učiteľom radi ponúkli možnosť bezplatnej účasti na danom kurze s možnosťou zabezpečenia stravy a ubytovania zo strany Fakulty riadenia a informatiky. V rámci kurzu sa študenti oboznámia s danou témou, pričom budú v malých skupinách riešiť rôzne úlohy týkajúce sa vývoja softvéru na zariadeniach, ktoré si sami postavia,“ uviedol Michal Hodoň z FRI UNIZA.  

Umelá inteligencia v počítačových hrách 
Skill Level: pokročilý programátor

Kurz je určený pre tých, ktorí už vedia programovať’ a chcú sa posunúť ďalej. Programovať sa bude v Pythone v OS Linux (notebooky si netreba priniesť). Na niekoľkých príkladoch si ukážeme ako je možné pomocou odmeňovania naučiť’ bota, hrať takmer ľubovoľnú hru. Bot sa sám naučí čo je najlepšie robiť v rôznych situáciách. Zdrojáky na stiahnutie nájdeš na https://github.com/michalnand/rl_examples

Solárne autíčko
Skill Level: mierne pokročilý programátor

Solárne autíčko, ako základný výučbový prostriedok, sme zvolili zámerne s cieľom poukázať na potrebu efektívneho využívania energetických zdrojov. Kurz „Solárne autíčko“ je určený pre takých záujemcov, ktorí sa už stretli s programovaním a vedia využívať základné funkcie jazyka C. Pri realizácii solárneho autíčka sa stretnete s osadením a oživovaním základnej elektronickej dosky, 3D tlačou držiaka solárneho panelu, programovaním riadiaceho mikrokontorléra ATmega 328P. Na záver usporiadame súťaž o najrýchlejšie autíčko, ktoré musí prejsť zadanú dráhu výlučne na energiu získanú zo slnka.


Internet vecí
Skill level: úplný začiatočník

Týždenný kurz je určený pre nadšencov, ktorí sa chcú zoznámiť s postupom návrhu inteligentného prvku internetu vecí. Pre všetkých záujemcov sme pripravili jednoduché zariadenie (základný modul „IoT senzor 2018“) na báze ATmega328P, WiFi modulu ESP12 a ďalších podporných zobrazovacích a komunikačných prvkov. Ťažisko zábavy je sústredené do oblasti vývoja obslužného SW jednoduchých HW komponentov (od ovládania RGB diódy až po komunikáciu cez WiFi). Základný modul je navrhnutý tak, aby umožňoval prostredníctvom 20-vývodového konektora pripojenie ďalších podsystémov. V prípade záujmu si študenti môžu samostatne vyvinúť jednoduché prídavné moduly. Takto môžu vytvoriť nové netradičné aplikácie.

 

Úlohy budú riešené pod odborným dohľadom pracovníkov a študentov fakulty, počet miest je limitovaný.
Prihlasovanie na kurz je realizované cez nasledujúci link:
https://goo.gl/forms/4f33y2ib127qNf6G3



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: FRI UNIZA