Na sídlisku Solinky pribudol pri Drevenej krave zákaz odbočenia, vodiči ho zatiaľ nerešpektujú


Foto: Na sídlisku Solinky pribudol pri Drevenej krave zákaz odbočenia, vodiči ho zatiaľ nerešpektujú

Križovatka ulíc Alexandra Rudnaya a Centrálna na sídlisku Solinky prestáva zvládať veľký nápor vozidiel, ktoré ňou každý deň prechádzajú. Na jednom z najfrekventovanejších miest z hľadiska dopravy v tejto časti mesta je nevyhnutné vykonať opatrenia, ktoré zamedzia vzniku každodenných kolón.

Poslanci za mestskú časť Solinky preto navrhli ešte pred približne tromi rokmi úpravu križovatky pri Drevenej krave. Pôvodne sa hovorilo o možnosti vybudovania kruhového objazdu, tento návrh ale napokon neprešiel. Dôvodom mal byť práve nedostatok miesta a nutnosť prekládky parovodu, čo by sa podpísalo pod vysoké finančné náklady na realizáciu. Nová okružná križovatka by však mala onedlho pribudnúť o kúsok ďalej.

V križovatke ulíc A. Rudnaya a Centrálna je prechádzanie problematické z viacerých smerov, rad stojacich áut totiž znemožňuje plynulú jazdu aj po hlavnej ceste. Nehovoriac o obyvateľoch vychádzajúcich zo sídliska, smerom od ulice Borová, ktorí majú v čase dopravnej špičky problém dostať sa na cestu. Situáciu nezľahčuje ani odbočovanie áut smerom k súkromnej základnej škole na Oravskej ceste.

„Pred troma rokmi sme s poslancami za Solinky iniciovali projekt úpravy križovatky na Borovej ulici oproti Drevenej krave. S poslaneckým kolegom Martinom Kapitulíkom sme dbali o to, aby sa v projekte postupovalo ďalej. Po troch rokoch a niekoľkých komplikáciách sa podarilo mestskému úradu skompletizovať takmer všetky potrebné povolenia a projektové dokumentácie. Najkomplikovanejšou časťou úpravy bola prekládka stĺpu trakčného vedenia a osvetlenia,“ uvádza na sociálnej sieti poslanec Peter Cibulka.


V rámci aktuálneho plánu úpravy križovatky by malo dôjsť k rozšíreniu výjazdu zo sídliska o jeden jazdný pruh a taktiež k umiestneniu zákazu odbočenia z Centrálnej ulice smerom doľava do blízkej školy. Podľa slov poslanca Cibulku sa malo pod komplikácie v doprave podpísať práve časté odbočovanie veľkého počtu áut.

„Výsledkom by mal byť efektívnejší výjazd z Borovej ulice hlavne v ranných hodinách a celková úprava prostredia. Verím, že sa celý projekt už podarí dotiahnuť do úspešného konca a zmierni sa čas čakania v kolíznych situáciách,“ dodáva Peter Cibulka.

Zvislá značka zakazujúca odbočenie už na ceste pribudla, vodiči ju ale zatiaľ nerešpektujú, prípadne ju úmyselne ignorujú. Podľa niektorých obyvateľov sídliska, žijúcich v blízkosti križovatky, skomplikuje navrhnuté riešenie situáciu nejednému rodičovi jazdiacemu do školy. Nie je preto vylúčené, že mnohí vodiči budú zákaz úmyselne porušovať. Tu však musí zasiahnuť mestská polícia, ktorá dotyčných upozorní prípadne im udelí pokutu.

„Ak všetko pôjde dobre, križovatka by sa mohla upraviť už tento rok. Ide o riešenie, s ktorým súhlasí mesto, projektanti, policajti, aj všetky ostatné zainteresované orgány. Takáto úprava značne pomôže najmä obyvateľom Soliniek vychádzajúcim z Borovej, dlhodobo zlú dopravnú situáciu však reálne vyrieši až okružná križovatka pod Hájom, na ktorej realizáciu tiež tlačíme,“ doplnil na sociálnej sieti poslanec Martin Kapitulík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu