Cez víkend sa očakávajú silné mrazy až do -17°C, SHMÚ varuje aj pred snehovými jazykmi a závejmi


Foto: Cez víkend sa očakávajú silné mrazy až do -17°C, SHMÚ varuje aj pred snehovými jazykmi a závejmi Foto: ilustračné

Posledný februárový víkend príde výrazná zmena počasia, príjemné teploty okolo +10°C sa zmenia na mráz a zavíta k nám aj sneženie. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal dnes 22. februára prvé výstrahy.

Takmer na celom území Žilinského kraja môže počas soboty a nedele klesnúť teplota vzduchu až -17°C. Trvanie javu sa očakáva od soboty 23. februára - 22:00 hod. do nedele 24. februára - 08:00 hod.

„V okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Martin, Turčianske Teplice, Liptovský Mikuláš a Ružomberok sa OJEDINELE očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu -15 až -17 °C,“ informuje vydaná výstraha 1. stupňa.

Nízka teplota predstavuje podľa SHMÚ potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia.  


Očakávajú sa aj snehové jazyka a záveje

Pre okresy Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš bola vydaná výstraha 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

Trvanie javu by malo byť len od dnešného dňa 11:00 hod. do polnoci. Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: SHMÚ