VIDEO: Školáci zo Žiliny vymýšľali vynálezy, študenti vysokých a stredných škôl ich zrealizujú


Foto: VIDEO: Školáci zo Žiliny vymýšľali vynálezy, študenti vysokých a stredných škôl ich zrealizujú
Galéria: 4 fotky

Dnes sa v priestoroch Ateliéru multimediálnej tvorby Žilinskej univerzity v Žiline stretli mladí vynálezcovia zo Ateliéru multimediálnej tvorby Žilinskej univerzity v Žiline, ktorí nakreslili svoje vysnívané vynálezy. Tie im v rámci programu MyMachine Slovakia študenti a doktorandi Fakulty elektrotechniky a informačných technológií spracovali do konceptov. Následne zhotovia funkčný prototyp študenti stredných odborných škôl.

Program MyMachine Slovakia, ktorý realizuje Karpatská nadácia, podnecuje v deťoch kreativitu a pomáha rozvíjať tvorivosť spolu s podnikateľským duchom. Vďaka prepojeniu troch úrovní vzdelávania - žiakov základných, stredných a vysokých škôl - spája formálnu a neformálnu výučbu. Deti sa dnes v priestoroch ateliéru oboznámili s jeho možnosťami a spôsobmi multimediálnej produkcie. Program sa prvýkrát realizuje aj v Žilinskom kraji. 

„Deti a mladí ľudia spolu vyrábajú vynálezy snov a pritom sa učia pracovať v tímoch, komunikovať, prezentovať, vnímať a rešpektovať vzájomne svoje talenty, kriticky myslieť a tvorivo pristupovať k riešeniu problémov. MyMachine je medzinárodný program, ktorý vznikol v Belgicku a v súčasnosti sa realizuje vo ôsmych krajinách sveta vrátane Slovenska. Na Slovensku ho realizuje Karpatská nadácia od roku 2016, v tomto školskom roku program po prvý raz prebieha aj v Žilinskom kraji,“ informovala hovorkyňa Žilinskej univerzity v Žiline Martina Slavíková.


Mladí vynálezcovia zo Žiliny si vysnili lietajúce papuče a zázračnú krajinu, doktoranti im v krátkosti ukázali princíp, akým budú ich vynález realizovať. Pomocou kľúčovania na zelené plátno sa tak na malý moment deti ocitli v rôznych prostrediach - od prírody cez Paríž až po populárnu hru Minecraft.

Pri príprave dizajnu a technických riešení sú do programu zapojené aj miestne firmy, odborníci a organizácie. Po zostrojení vynálezov sa uskutoční expozícia, kde si deti budú môcť vyskúšať vynálezy rovesníkov z celého Slovenska.  





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu