Mesto Žilina spúšťa od 1. februára registráciu do systému bikesharingu


Foto: Mesto Žilina spúšťa od 1. februára registráciu do systému bikesharingu Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina informovalo, že od zajtra 1. februára 2019 sa budú môcť nadšenci cyklistiky a ekologickej dopravy registrovať do systému bikesharingu. Systém zdieľania bicyklov v Žiline pod značkou BikeKIA je pripravený na spustenie, čaká sa už len na priaznivé počasie.

Koncom minulého roka bola dokončená inštalácia dokovacích staníc a následne sa zrealizovala neverejná testovacia prevádzka systému. Zdieľané bicykle sa počas skúšobnej doby osvedčili a do riadnej prevádzky by mali byť nasadené najneskôr v apríli. Všetko však záleží od poveternostných podmienok.

„Systém aj bicykle máme pripravené, spustenie plánujeme predbežne na 1. apríl 2019. V prípade avizovaného dlhodobo zlepšeného počasia vyskladníme bicykle už skôr a Žilinčania ich tak budú môcť využívať,“ uviedol Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility na Mestskom úrade v Žiline.

Registrácia je bezplatná, platobná karta sa zadáva len kvôli ochrane bicyklov

Záujemcovia o zdieľané bicykle sa môžu zaregistrovať do systému prostredníctvom webovej stránky www.bikekia.sk alebo cez mobilnú aplikáciu BikeKIA, ktorá je prístupná tak pre Android, ako aj pre iOS. Registrácia je jednoduchá a je zdarma, stačí zadať svoje osobné údaje a údaje z platobnej karty.

„Hoci bude žilinský bikesharing bezplatný, platobná karta je pri registrácii nutná kvôli možným sankciám za poškodenie, či neskoré vrátenie bicykla,“ vysvetlil Slebodník. 


Galéria: 6 fotiek

Po registrácii si cyklista pomocou smartfónu daný bicykel zo stojanu otvorí. Skúsenosti z iných miest hovoria, že priemerná doba zapožičania bicykla je 15 až 20 minút. Užívatelia budú mať možnosť požičať si ho zdarma na jednu hodinu, a to viackrát za deň. Stačí ho vždy do hodiny vrátiť a požičať si ďalší.

Bikesharing v Žiline zastrešuje Nadácia Kia Motors Slovakia

Nadácia Kia Motors Slovakia, ktorá neustále podporuje výstavbu cyklotrás v kraji, projekt zafinancovala a vyberala aj dodávateľov systému a samotných prác.

„Nadácia dlhodobo podporuje výstavbu cyklociest v regióne, rovnako aj rozvoj športu, preto bolo vybudovanie systému verejných bicyklov pre nás ďalším prirodzeným krokom. Dúfame, že ho Žilinčania príjmu s potešením a mestské bicykle budú pre nich príjemnou alternatívou k hromadnej doprave,“ vyjadril sa Branislav Hadár, správca Nadácie Kia Motors Slovakia.

Žilinským cyklistom bude k dispozícii 20 staníc, ktoré majú spolu 160 dokovacích stojanov so 120 bicyklami. Dokovacie stanice sú rozmiestnené prevažne v centre a širšom centre mesta tak, aby pokryli dôležité dopravné uzly v meste. Počas prvotnej fázy projektu bude mesto využívanie jednotlivých staníc analyzovať a následne vyhodnotí lokality, do ktorých by bolo vhodné umiestniť ďalšie stanice.

Projekt bikesharingu je ukážkovým príkladom ako sa má podporovať mobilita a ekologická doprava v meste. Žilinčanom, ale i návštevníkom mesta o chvíľu ponúkneme bezplatné využívanie bicyklov na krátke trasy a ja pevne verím, že sa táto forma prepravy pre nich stane populárnou a obľúbenou. Vďaka bicyklu sa budú môcť pomerne rýchlo dopraviť tam, kam potrebujú a to bez toho, aby zaťažili ovzdušie výfukovými plynmi,“ uzavrel primátor Žiliny Peter Fiabáne.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mesto Žilina