Vedenie mesta chce byť dostupnejšie Žilinčanom, prechádza na projekt Odkaz pre starostu


Foto: Vedenie mesta chce byť dostupnejšie Žilinčanom, prechádza na projekt Odkaz pre starostu Foto: Na dnešnej tlačovej konferencii vedenie predstavilo aj novinky komunikácie

Na dnešnej prvej tlačovej konferencii od nástupu do funkcie deklarovalo nové vedenie mesta Žilina záujem priblížiť sa obyvateľom a poskytnúť im transparentné a najmä jednoduché spôsoby, ako komunikovať potreby a problémy. Z tohto dôvodu pristúpi mesto Žilina k niekoľkým zmenám v komunikácii.

Najvýraznejšou z nich je výmena platformy, cez ktorú môžu Žilinčania nahlasovať podnety a nedostatky vo verejnom priestore. Kým doteraz využívalo mesto aplikáciu City Monitor, za ktorú mesačne platilo paušálny poplatok 49,20 eur, po novom sa pridá Žilina k samosprávam, ktoré využívajú projekt Odkaz pre starostu.

Ten funguje pod hlavičkou Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť už od roku 2010, pričom za čas fungovania sa podarilo vyriešiť viac ako 26-tisíc podnetov. Výhodou systému je, že po nahlásení podnetu je preposlaný na samosprávu a následne si môžete odkontrolovať priebeh jeho riešenia.

Primátor sa bude týždenne stretávať s občanmi, plánuje zverejňovať pracovný program

Ako potvrdil na tlačovej konferencii Peter Fiabáne, na meste bude fungovať kompetentná osoba, ktorá bude riešiť podnety z tohto zdroja. Okrem toho zaviedol primátor pravidelné štvrtkové stretnutia s občanmi. Minulé vedenie takisto realizovalo stretnutia s občanmi, ktorých výstupy sa nachádzali na oficiálnej stránke mesta. 


„Ďalšou aktivitou, ktorou sa pokúsi mesto priblížiť Žilinčanom a načúvať ich podnetom, sú pravidelné štvrtkové stretnutia primátora s občanmi. Tieto stretnutia budú bývať pravidelne vo štvrtok a občania sa budú musieť na ne vopred telefonicky dohodnúť,“ informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Občanov chce radnica zahrnúť do procesov rozhodovania aj v prípadoch investičných akcií či revitalizácií. Najbližšie sa stretnutie podobného charakteru udeje na sídlisku Vlčince, kde budú mať miestni obyvatelia možnosť vyjadriť sa k projektu revitalizácie vnútrobloku na sídlisku Vlčince medzi ulicami Slovanská a Tulská.

Stretnutie obyvateľov sa uskutoční 7. februára 2019 o 16.00 hod. v Dennom centre na Vlčincoch - Nám. J. Borodáča 1.  Zdroj: Mesto Žilina

Žilinský primátor bude po novom tiež zverejňovať na webe svoj pracovný program. Slovenská pobočka Transparency International v roku 2016 informovala na blogu o tom, že pracovný program vtedy zverejňovala len malá časť predstaviteľov samospráv. Primátor Žiliny chce zverejňovaním programu na týždennej báze prispieť k transparentnosti výkonu svojej funkcie.

„Ak zverejňovanie programov primátorov nemá byť len marketingová hra na otvorenosť, poskytované informácie o pracovných schôdzkach by samozrejme mali byť úplné a priebežne aktualizované. Okrem miesta, času a zúčastnených osôb by mali obsahovať aj informáciu o účele schôdzky a optimálne aj poznámku, či išlo o stretnutie „lobistického charakteru“,“ spresnili autori analýzy Michal Piško a Anna Dráľová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu