Ruská federácia chce mestu Žilina darovať pamätné tabule, ktoré postavili minulý rok na Bôriku


Foto: Ruská federácia chce mestu Žilina darovať pamätné tabule, ktoré postavili minulý rok na Bôriku Foto: Mesto Žilina

Minulý rok v deň výročia oslobodenia Žiliny, ktoré nastalo 30. apríla 1945, bola na Vojenskom cintoríne na Bôriku slávnostne odhalená pamätná tabuľa padlým vojakom 1. čs. armádneho zboru. Tí, spolu s rumunskými jednotkami, oslobodili mesto od nacistického útlaku. Na cintoríne leží 1907 vojakov, čo pripomína aj nová tabuľa.

V spolupráci s ruským veľvyslanectvom ich zosobnili pracovníci Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, nové tabule s menami financovala Ruská federácia. Vojaci boli do momentu osadenia tabúľ pochovaní v štyroch masových hroboch bez vyznačenia mien. 


Galéria: 4 fotky

Ruská federácia chce tabule previesť na mesto, o schválení návrhu budú rokovať poslanci. „Veľvyslanectvo Ruskej federácie na Slovensku prejavilo záujem bezodplatne odovzdať realizovanú stavbu kamenných pamätných tabúľ v hodnote 161 809,73 € mestu Žilina, ktoré je vlastníkom cintorína,“ uvádza návrh na najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline. 

Až do roku 2018 bolo oficiálne uvádzané, že na cintoríne sa nachádza 1768 vojakov. Po revízii a odhalení tabule je oficiálny počet vojakov, ležiacich v spoločných alebo samostatných hroboch, ustálený na počte 1907. Po schválení návrhu bude zabezpečený samotný zmluvný prevod kamenných stavebných tabúľ na mesto Žilina.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu