AKTUÁLNE: V regiónoch Kysuce a Orava dochádza kvôli ťažkému snehu k rozsiahlym výpadkom elektriny


Foto: AKTUÁLNE: V regiónoch Kysuce a Orava dochádza kvôli ťažkému snehu k rozsiahlym výpadkom elektriny Foto: ilustračné

Spoločnosť Stredoslovenská distribučná informovala dnes 14. januára v ranných hodinách o rozsiahlych výpadkoch elektriny, ku ktorým dochádza na strednom Slovensku. Kvôli ťažkému mokrému snehu a vetru bojujú elektrikári s rôznymi poruchami.

„Mimo prevádzky máme aktuálne asi 150 trafostaníc, takže bez elektriny je zhruba 12-tisíc odberateľov. Poruchy stále pribúdajú. Najhoršia situácia je na Kysuciach, Orave, ale problémy máme aj na Liptove, v Žiarskej kotline a v okolí Banskej Bystrice,“ uviedol hovorca spoločnosti Miroslav Gejdoš .

Pracovníci robia všetko, čo je v ich silách, ale podmienky sú veľmi náročné. V teréne je aj množstvo hasičov, ktorí počas noci odstraňovali popadané stromy.


Aktualizácia 08:55 hod.

Aktuálne je podľa hovorcu SSD bez elektriny zhruba 15-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je 170 distribučných trafostaníc v správe Stredoslovenskej distribučnej. Najhoršia situácia je na Liptove v obciach Liptovský Trnovec, Liptovská Sielnica, Liptovské Matiašovce a Bobrovník, ale aj v Kráľovej Lehote, konkrétne v osade Čierny Váh.

V týchto obciach je bez elektriny viac ako 6 000 odberných miest. Výrazné výpadky postihli aj lyžiarske stredisko Kubínska Hoľa v okrese Dolný Kubín, kde zostalo bez prúdu 23 trafostaníc a stovky odberateľov.

„Poruchu evidujeme aj v lyžiarskom stredisku Martinské Hole. Bez elektriny sú aj stovky odberateľov v Papradne (okr. Pov. Bystrica) a Bytči. Ďalej desiatky domácností v kysuckých obciach Dlhá nad Kysucou, Nesluša, Olešná a Vychylovka. V regióne Turca evidujeme výpadok v Trusalovej a Sklenom,“ spresnil Gejdoš.

Vo väčšine prípadov sú za výpadkami stromy popadané na elektrické vedenia, polámané a poškodené stĺpy či izolátory. Pracovníci údržby SSD sú v teréne s maximálnym nasadením a postupne budú odstraňovať podľa priority všetky poruchy. Je otázne, ako dlho im to bude trvať, pretože počasie je veľmi nepriaznivé a na niektoré miesta sa nedá dostať.

Viaceré postihnuté lokality sú husto zasnežené ťažkým mokrým snehom, prípadne je terén úplne rozmočený. Množstvo porúch treba pritom odstraňovať v lesoch a na odľahlých miestach.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu